8 humorných faktů o Googlu, které vás totálně odstřelí

Google a jeho produkty v čele s vyhledávačem se staly fenoménem naší doby. Pro mnoho lidí je slovo Google synonymem pro slovo Internet. Jeho význam je takový, že bychom možná mohli uvažovat o změně datování na období před Googlem a po Googlu. To by korespondovalo s humorným a vskutku originálním smýšlením Googlu, které vám v dnešním článku rádi představíme.
Humorná fakta Google

Společnost Google slaví tento rok teprve 17 let od svého narození, ale za tu krátkou dobu stačila změnit celý svět. Myslíte si, že by toho dosáhla pedantským vedením přísného puritánského střihu? To jistě ne. Google trochu připomíná rozesmátého chlapíka v nejlepších letech, který se v naprosté pohodě sluní s otevřeným pivkem na verandě svého domu. Pojďme se tedy společně podívat na 8 vybraných kousků humorného až bizarního charakteru, který má sám Google za dobu své existence na triku.

1. První server Googlu je z lega

V roce 1996 byla veškerá data Googlu uložena na serveru s deseti 4 GB disky. Samotná skříň neboli case serveru sestávala ze známé stavebnice Lego. A myslíte si, že jen kvůli originální dekoraci? Ani náhodou! Larry Page a Sergey Brin, zakladatelé kolosu jménem Google, si Lego vybrali záměrně. Mohli totiž snadno a rychle v serverové skříni rozšiřovat prostor pro další zakoupené disky.

Pokud chcete tento originální server vidět na vlastní oči, pak musíte navštívit Stanfordovu univerzitu (Page i Brin zde svého času studovali), kde je lego server bezpečně uschován k prohlídce. FOTO: https://news.stanford.edu/report/2022/10/26/campus-curiosities/

2. Klingonský jazyk má své místo i na Googlu

V roce 2002 zaplesaly srdce všech skalních fandů kultovního sci-fi seriálu Star Trek. Pro klingonštinu, umělý, ale navýsost originální jazyk jedné z čelní ras seriálu, byla vytvořena klingonská verze vyhledávače Google.

Přijde vám to ujeté? Tak to pozor, jazyk hrdých válečníků z domovské planety Qo'noS je na naší planetě velmi populární. V arabské Dubaji se pořádají v rámci výuky jazyků i kurzy tohoto na výslovnost krkolomného jazyka. Ani nakladatelé nejsou v žádném případě o krok pozadu, jen považte nesmrtelná díla Shakespeara v klingonštině? To je prostě nářez!

3. Google a zvířata? To je kapitola sama pro sebe.

Je rok 2009 a programátoři a vývojáři Google živě debatují u otevřených oken nad tím, jak nejrychleji a nejefektivněji posekat vysokou zelenou trávu, bující okolo hlavního sídla společnosti. No a nebyl by to přece Google, kdyby se nepřišlo stylové a ne úplně obvyklé řešení, a to pronájmem zhruba 200 koz a dalšího dobytka, který si na trávě doslova smlsnul a postaral se tak o její ekologické "posekání". Z dalších, spíše tradičnějších zvířat, si Google oblíbili psi, kteří mohou volně chodit po celém komplexu. Chundelaté kočky mají však striktní zákaz vstupu. Proč? Velký počet přítomných psů mluví snad za vše.

Oblibu zvířat v Googlu dokumentuje i pojmenovávání nástrojů pro boj vyhledávacích algoritmů proti všem, kdo se pomocí SEO snaží záměrně posunout výše ve výsledcích vyhledávání a svým obsahem a odkazovým portfoliem převálcovat konkurenční obsah. Tyto nástroje se jmenují Panda a Penguin. Google tímto krokem dává jasně najevo, že SEO se má dělat kvalitně a poctivě. My s tím jen souhlasíme a děláme vše proto, abychom Google ZOO zbytečně nenaštvali.

Propadla se vašemu webu návštěvnost? Google Penguin 3.0 řádil

4. Street View: Obrázky naučné i zábavné

Díky aplikaci Street View, která obsahuje fotografie z více jak 45 milionů kilometrů cest, se dnes jen tak ve světě už neztratíme. Za to můžeme poděkovat i velbloudům s kamerami připevněnými na hrbu. Oni totiž pomáhali Google zmapovat pouště.

Prohlédnout si všechna města, cesty a silnice je sice fajn, ale mezi uživateli Internetu je zřejmě daleko populárnější hledat v aplikaci lidi přistižené v neobvyklých situacích a momentech. Řidič dloubající se v nose je stará klasika, auto zapíchnuté "čumákem" v zemi taktéž, ale nekorunovaným králem jsou jisté dvojice provozující jisté pohyby, po jejichž zdárném ukončení přilétá často čáp. Nejlépe dvojice v převlékací kabince obchodu, že aplikace Street View? Co si budeme povídat, tohle všechno asi Google v plánu neměl, proto také cenzoři jednotlivých snímků jsou ve firmě jedni z pracovně nejvytíženějších lidí. 

5. Aprílové žertíky 

Aprílové žertíky patří do stálého repertoáru společnosti. Některé z nich jsou lehce odhalitelné hned na začátku (např. meziplanetární Google Analytics, aplikaci MentalPlex, která umožní číst myšlenky, či ovládání počasí za pomoci aplikace Weather Control). Ale takový věrohodný překladač firemního žargonu pro systém Android dokázal suverénně zmást i zkušenější uživatele moderní elektroniky. 

Velmi povedeným aprílem byla i také informace o tom, že populární video server YouTube byl jen talentovou soutěží, která se ukončuje proto, aby porotci měli po dobu 10 let čas projít všechna videa a vyhlásit vítěze.

6. Googlit? Oxfordský slovník dává zelenou! 

Další povedený aprílový žertík? V tomto případě již ne. Učenci a filologové z Oxfordu v roce 2006 usoudili, že nastal čas, aby se sloveso "googlit" dostalo do seznamu slov všeobecně známého slovníku anglického jazyka, který je na světě již od roku 1857.

Do tohoto filologického soudku patří i fakt, že ve Švédsku před časem Google neuspěl se slovem "ogooglebar" neboli něco, co nelze najít za pomoci vyhledávače Google. Švédská jazyková rada toto slovo v roce 2012 odstranila ze slovníku.

7. Sofistikované otázky u pracovního pohovoru do Googlu

Chcete pracovat pro společnost Google? Tak to se pořádně připravte, protože Google chce jen ty nejlepší z nejlepších. Základní vědomosti je jistě dobré mít, ale u Googlu se především cení invenčnost a neotřelost při hledání správných řešení.

Myslíte si, že přeháníme? Tak schválně, jak byste zodpověděli vy sami na tyto zapeklité otázky, které už padly při pracovním pohovoru do Googlu:

  • Pokud budete mít 3 jablka a 4 pomeranče na jedné dlani a 4 jablka a 3 pomeranče na druhé, co budete mít?
  • Pokud hodíme červený kámen do modrého moře, jaký bude?
  • Jak můžeme hodit vejce na betonový základ tak, abychom ho nerozbili?

8. Mluvící boty 

Jedná se o progresivní experiment z dílny společnosti Google a interaktivního studia YesYesNo, který byl oficiálně představen před dvěma lety na festivalu SXSW. Talking Shoe vám má být veselým průvodcem a virtuálním koučem v jedné osobě na všech vašich cestách.

Bota s vizáží klasické adidasky s vámi "švitoří" přes reproduktor, který je umístění na nártu. Součástí výbavy boty je také akcelerometr, gyroskop a Bluetooth.

Celý vtip spočívá v tom, že bota sama pozná, zda např. zrovna stojíte na místě, nebo běžíte. Podle toho vám velmi vtipně řekne svůj názor na danou situaci. Nebojte, už teď se Google chvástá, že hlášek bude připraveno více než dost. Ostrá verze ovšem zatím není v prodeji, takže pokud uvidíte někoho mluvit s vlastní obuví, vězte, že se nejedná o výkřik moderní techniky, ale o duševní poruchu.

Vylepšete svůj marketing

napište nám

Související články: 

5 neznámých faktů o internetu, které vám Google ještě neukázal

Starší muž s tabletem
Je to tak - v roce 2016 jsou stále bez vlastního přístupu k internetu 4 miliardy lidí, 2 miliardy ne

ChatGPT nebo Google Bard, který z nich je lepší?

Umělá inteligence a práce s textem
Který chatbot je pro práci s textem lepší, ChatGPT nebo Google Bard? To zjistíte v našem článku!

Google Analytics 4: Nová éra webové analýzy a sledování návštěvnosti

Google Analytics 4
Google Analytics už zná zřejmě každý, kdo pracuje v online marketingu a potřebuje sledovat výkon web

Komentáře

Josef K.

13.10.2015

Tak když kvalitně a poctivě, tak zde
„si Google oblíbil psi“
buď jedno i chybí, nebo je špatně

a tady
„všechny videa“
žádné y být vůbec nemá.

Není zač.

Jan Švestka

14.10.2015

Díky za upozornění. Když něco unikne kontrole, tak to jako na potvoru musí být v odstavci, kde se píše o kvalitě a poctivosti :-) Omlouváme se a sypeme si popel na hlavu.

Peter

10.5.2016

Ten server z lega ma dojal. Viete si predstaviť, že by ich mali tak aj v roku 2016? :D Fuuh a to, že klingonský jazyk zaradili aj do Google počujem teda prvý krát. :)

admin

10.5.2016

Klingonská verze je dostupná na https://www.google.cz/?hl=xx-klingon&gws_rd=cr&ei=TgsyV_LwCMb8sQHwz6zwCg

Hláška jl SuDrup je klingonsky patrně "zkusím štěstí" :-)

Ivan

15.11.2016

Sofistikované otázky? Fuh, tak to sú skutočne veľmi záludné a zvláštne otázky, sám vlastne neviem ako by som sa k ním postavil a ako by som odpovedal. Každopádne, určite ma poriadne rozosmiali. :)

Přidat komentář