Jsou vaše virtuální servery pomalé? Přejděte na Fibre Channel

Máte velký webový portál anebo prostě jen firmu, která pracuje s velkými objemy dat? Pak je velmi pravděpodobné, že jednoho dne pronesete větu „proč je to, proboha, tak strašně pomalé?!“ a uznáte, že vaše servery přestaly zvyšující se nároky zvládat. Právě v takových případech našim klientům doporučujeme přejít na FibreChannel. Co to je? To se dozvíte v tomto článku!
Fibre Channel

O výhodách moderních diskových polí nemůže být pochyb, můžete se o tom koneckonců dočíst i v našem starším článku Jak ukládat firemní data bezpečně a na vlastní server. Přesto i tyto specializované datové servery bývají často limitovány nejběžnějším a nejpoužívanějším rozhraním 1Gb ethernet, který pak pro většinu situací přestává stačit. Problém s rychlostí vašeho pole může ale jednou provždy vyřešit přechod na Fibre Channel.

Běží vám virtuální servery z diskového pole? Navyšte jejich výkon pouhou změnou komunikačního rozhraní

Nejrozšířenějším rozhraním pro spojení serverů a síťových diskových polí je bezesporu 1Gb ethernet na kroucené dvoulince. Je levný, lze ho jednoduše zakomponovat do běžné síťové infrastruktury a při absenci požadavků na vysoké sekvenční rychlosti není zdánlivě ani příliš omezující. Nicméně se zvyšujícími se rychlostmi serverů, diskových polí i samotných disků (hojné využití SSD) se právě konektivita ke storage serverům ukazuje jako příliš úzké hrdlo nejlevnějších řešení. Alternativ je hned několik.

Pokud vaše společnost potřebuje rychlost pro velké objemy dat, pak je Fibre Channel ta správná volba.

InfiniBand se prozatím potýká s nízkou podporou, 10Gb ethernet je stále velmi nákladný (především pokud jde o switche, ale ani kvalitní síťové karty nejsou příliš dostupné), a proto v současné době dáváme přednost Fibre Channel (neboli FC). Toto rozhraní má dlouhou historii vývoje a bylo navrženo především na propojení diskových polí. V současné době lze pomocí FC dosahovat přenosových rychlostí až 16 Gb/s (a v plánu je navyšování až na 128 Gb/s). Použití FibreChannelu vám tak může navýšit výkon vašich virtuálních serverů až o několik desítek procent.

Naše testování FibreChannelu: Dvojnásobně lepší latence a obrovské navýšení výkonu

Podle našich intenzivních testů znamená i 4Gb FC oproti 1Gb ethernetu obrovské navýšení výkonu síťového diskového pole a to nejen u sekvenčních přenosových rychlostí, jak se dalo očekávat, ale především v latencích, které jsou velmi důležité pro spoustu datově náročných aplikací, databáze ale i virtuální servery běžící přímo z diskového pole. V některých testech byla latence lepší i více než dvojnásobně. Navíc u vhodně zvoleného hardwaru lze dosáhnout výhodného poměru cena : výkon (u 10Gb ethernetu by se klidně mohlo stát, že 10Gb infrastruktura zdvojnásobí cenu celého storage řešení).

I když se to podle názvu možná nezdá, Fibre Channel lze provozovat jak na metalických (měděných) kabelech, tak na těch optických. V současné době jsou nejrozšířenější modernější optické kabely, se kterými máme dobré zkušenosti i my při správě serverů. Během našeho testování jsme porovnávali optické FC karty od dvou hlavních dodavatelů FC hardwaru – společností Emulex a Qlogic. S oběma kartami lze dosáhnout obdobných výsledků, i když konfigurace ovladačů je u každé z nich trochu jiná. Vzhledem k nastavení ovladačů na námi provozovaných systémech (Linux, OmniOS) a konkrétním výsledkům výkonnostních testů, které jsme prováděli, nakonec mírně preferujeme karty Qlogic.

Objem dat se každé dva roky zdvojnásobí. Jak se na to připravit?

Podle odhadů se objem dat ve firmách každé dva roky zdvojnásobí. Je dobré na to pamatovat při výběru vašeho datového úložiště a to nejen z hlediska kapacity, ale také z hlediska datové propustnosti. Vždycky vybírejte diskové pole, které je možné alespoň v budoucnu upgradovat na rychlejší Fibre Channel nebo 10Gb ethernet.

Po mnoha letech vývoje má Fibre Channel stále co nabídnout, jedná se o robustní řešení s širokou podporou v mnoha systémech, se skvělými přenosovými parametry a rozumnými náklady. I když budoucnost bude pravděpodobně patřit iSCSI na 10Gb ethernetu, ten je zatím využíván jen u high-end řešení, kde lze obhájit vysoké náklady.
 

Související články: 

Jak úspěšně řídit projekty? Přizvěte si profesionální software

Project management
Ajťák – tvor, zalezlý ve sklepě, bledý, žije z pizzy na objednávku a jeho sociální schopnosti se rov

Jak ušetřit za volání ve firmě? Zkuste VoIP telefony!

Volání ve firmě
Počítačovou síť má dnes i ta nejmenší firma, ale komunikaci mezi kolegy na hodně místech stále zajiš

Přidat komentář