Virtuální kancelář? Mějte svoje data v bezpečí s vlastním cloudem

Mít svoje vlastní data pořád u sebe? Pořiďte si virtuální kancelář a synchronizujte svoje data v mobilu, tabletu i notebooku bez obav. Na známé služby ale zapomeňte, řešením je vlastní cloud.
OwnCloud

Cloudové služby pro synchronizaci dat pomocí internetu jsou dnes velice populární. V době, kdy má většina uživatelů chytrý telefon, notebook a pracovní stanici či tablet, lze tímto jednoduchým způsobem pohodlně řešit problém, jak mít na všech svých zařízeních svá data neustále u sebe. Služby jako Dropbox, Google Drive nebo Skydrive jsou jednoduchou odpovědí na tyto požadavky, přesto však jejich použití není možné vždy doporučit. Proč?

Tou nejdůležitější odpovědí na tuto otázku je bezpečnost. Všechny společnosti, které nabízejí možnost synchronizace vašich dat přes internet pomocí svých serverů, sice zaručují vysoké bezpečnostní standardy, ale kvůli velikosti těchto poskytovatelů prakticky vždy nad svými daty ztrácíte kontrolu. Jen si to představte: Bezpečnost vašich dat vkládáte do rukou poskytovatele dané služby, kterému musíte bezvýhradně důvěřovat.

Víte, co Vám hrozí? Aneb Mám věřit velkému poskytovateli?

Musíte věřit jeho administrátorům, programátorům a jeho technickému zabezpečení. Musíte věřit tomu, že softwarový klient, kterého pro přenos dat na tyto služby používáte, nepředává vámi zadané heslo serveru, na který šifrovaná data odesílá. Budete muset věřit provozovateli, že si nenechal ve službě zadní vrátka a že vaše data pod nějakým nátlakem, změnou majitele společnosti nebo třeba politickou revolucí v zemi provozovatele vaše data nezpřístupní. Zní Vám to jako paranoia? Ano, dokud se nic nestane, fungují tyhle služby relativně dobře, zvlášť pro jednotlivé koncové uživatele.

Jenže rizik je poměrně hodně a ona nejistota v zabezpečení pro spoustu uživatelů, především pokud jde o firemní data, je oprávněně velkou bariérou. Můžete sice využít některou z šifrovacích aplikací třetích stran, jako například BoxCryptor (která je pro tyto případy speciálně určena), ale tím se na druhou stranu připravíte o mnoho funkcí či práci se soubory online přes webový prohlížeč.

Řešení? Pořiďte si vlastní cloud. Vše můžete kontrolovat sami

Řešení je přitom velmi jednoduché. Nechte si celou synchronizaci vašich dat pod vlastní kontrolou. K tomuto účelu existuje aplikace OwnCloud, která vám umožňuje zcela zdarma si synchronizaci mezi různými zařízeními zprovoznit na vlastním serveru, jehož bezpečnost si již zajistíte sami mnohem snadněji. Výhodou aplikace OwnCloud je otevřený kód. Každý uživatel si může projít zdrojový kód a zjistit, zda tam některý z programátorů úmyslně nevytvořil zadní vrátka pro případné zneužití. Navíc kolem aplikace existuje početná komunita, která kód hlídá také.

Nastavte si OwnCloud podle sebe. Máte jistotu, že víte o všem, co se na Vašem serveru bude dít.

Jak bylo zmíněno, jediné co potřebujete, je vlastní server. Aplikaci můžete nainstalovat v podstatě na libovolný server připojený k internetu, na kterém bude k dispozici PHP, databáze (například MySQL) a dostatek místa na pevném disku pro vaše data (nejlépe v některé z bezpečnějších RAID konfiguracích). Nevýhodou tohoto řešení jsou počáteční náklady na hardware– samostatný server (pokud dosud žádný nemáte) a určité požadavky na jeho administraci.

OwnCloud na virtuálním serveru – nejlevnější a nejbezpečnější

Z tohoto důvodu jsme vytvořili nový produkt virtuálního serveru s předinstalovanou a nakonfigurovanou aplikací OwnCloud. Virtuální server sice stále není fyzicky pod vaší kontrolou, ale máte již výhradní práva administrátora (root) k vašemu serveru, čímž můžete zaručit, že se na něj nikdo kromě vás nepřihlásí. Spolu s možností veškerá uložená data šifrovat v reálném čase ještě před tím, než jsou uložena na disk (ať již na úrovni operačního systému nebo v samotné aplikaci OwnCloud), nabízí OwnCloud výrazně vyšší úroveň zabezpečení, než služby nad kterými kontrolu nemáte.

Připravený virtuální server s aplikací OwnCloud je nastavený tak, že ho můžete začít okamžitě používat. Pomocí internetového prohlížeče se přihlásíte do webového rozhraní OwnCloud, kde můžete zakládat libovolný počet uživatelů, aktivovat dodatečné funkce (od multimediálních prohlížečů, přes antivirus, stahovací klienty až po synchronizaci kalendáře, kontaktů nebo poznámky). Těchto rozšiřujících modulů je celá řada a neustále vznikají stále nové, které si v případě potřeby můžete vytvořit i na míru.

Aplikace OwnCloud je nastavena pro komunikaci pomocí šifrovaného přenosu dat a je tak zamezeno možnému zachycení vašich dat někde na cestě mezi klientem a virtuálním serverem (což je obzvláště nebezpečné v nezabezpečených bezdrátových sítích, například v kavárnách nebo v restauracích). Navíc je nastavení virtuálního serveru optimalizováno pro OwnCloud, například pro práci s velkými soubory nebo pro co nejrychlejší přenos dat.

Jak se s OwnCloudem pracuje? Jde to snadno i v mobilu

Práce s OwnCloudem se v podstatě v ničem neliší od práce s konkurenčními službami. Můžete si nainstalovat klienta pro operační systémy Windows, Linux, Mac OS nebo pro mobilní telefony se systémy iOS a Android. Klient pak automaticky synchronizuje vámi vybrané soubory, případně adresář, kalendář či další vaše data. Klienti v mobilních telefonech jsou samozřejmě optimalizováni pro minimalizaci nákladů na mobilní připojení a tak například soubory si z vašeho serveru stáhnete a zobrazíte až na vyžádání.

Synchronizované soubory jsou navíc vždy dostupné přes webové rozhraní, kde je navíc můžete sdílet pomocí veřejné URL adresy nebo kolegům, kteří mají také účet u vašeho OwnCloudu. Datové úložiště lze dokonce připojit k počítači jako pevný disk pomocí standardu WebDAV. I synchronizace ostatních dat kromě souborů (kalendář, kontakty) je provozována pomocí standardních *DAV protokolů, díky čemuž je zajištěna široká kompatibilita s koncovými klienty i v případě, že pro ně není k dispozici specializovaný klient.

Výhody OwnCloudu: Minimální administrace, webové rozhraní, nízká cena

Výhodou vlastního cloudu na vlastním virtuálním serveru je kupodivu také cena. Díky vysoké konkurenci nabízejí poskytovatelé VPS velmi nízké ceny virtuálních serverů, především pokud jde o diskový prostor. Výkon na procesoru je využíván především pro šifrování a nároky na operační paměť nejsou nijak vysoké. Virtuální server (včetně toho předkonfigurovaného z naší nabídky) lze navíc využívat i pro jiné služby a je tak možné náklady na provoz sdílet.

OwnCloud vyžaduje pouze minimální administraci. Kromě běžného nastavení, zakládání uživatelů nebo instalace dodatečných modulů je vhodné provádět aktualizace OwnCloudu, které je možné provádět i z webového rozhraní, a bezpečnostní aktualizace operačního systému, které mohou v případě linuxových distribucí probíhat automaticky většinou bez nutnosti jakéhokoliv restartu. Nicméně určité nároky na administraci tu na rozdíl od online cloudů poskytovaných jako služba rozhodně jsou. Jedním z největších plusů OwnCloudu je, že je neustále aktivně vyvíjen. Nové verze přinášejí novou funkcionalitu či opravy chyb poměrně často.

Není všechno zlato co se třpytí: I nejlepší řešení má mouchy

Má OwnCloud nějaké nevýhody? Bohužel ano, nic není ideální. Kromě určitých nároků na správu vlastního serveru jsou zde i některé problémy z hlediska funkcionality. Jedním z nich je použitá implementace šifrování, která je v současné době velmi náročná na procesor a i s výkonným hardware zapnuté šifrování omezuje rychlost synchronizace (což je markantní především při uploadu/downloadu velkých souborů). Navíc při zapnutém šifrování není možné soubory sdílet mezi uživateli OwnCloudu nebo je posílat pomocí veřejné URL třetím osobám. Dobrá zpráva ale je, že vývojáři jsou si tohoto omezení vědomi a pracují na zcela nové implementaci šifrování, která by se měla objevit koncem roku ve verzi 5.

Druhým často zmiňovaným problémem v diskusích uživatelů OwnCloudu jsou problémy při synchronizaci souborů, se kterými právě pracuje některá aplikace. V takových případech se pak stává, že synchronizační klient generuje soubory s příponou conflict, které obsahují provedené změny, které nelze do zamčeného (otevřeného) souboru zapsat. Jakmile je soubor přístupný, všechny změny se v něm projeví, nicméně zmíněné conflict soubory si po sobě OwnCloud neuklidí.

Chcete vlastní cloud bez starostí? Poskytujeme placenou podporu

Setkáváme se s klienty, kteří oceňují výhody OwnCloudu, ale nechtějí se o provoz služby starat. V takových případech jim nabízíme možnost placené podpory, při které jim pomáháme s nastavením klientů, automaticky se staráme o veškeré aktualizace nebo provedeme nastavení dalších služeb provozovaných na serveru přesně podle jejich požadavků. Ať již služby běží na našich serverech v zabezpečeném datacentru nebo přímo u klienta. Kontaktujte nás - navrhneme Vám řešení na míru.

Komentáře

zbynek fanta

28.12.2015

Cloudové služby také používáme, díky za článek. Virtuální kancelář si nemůžeme vynachválit, máme ji zřízenou už rok. Ted chceme ale měnit poskytovatele služeb, máte někdo zkušenosti s tímto? http://www.sidlofirmy-praha.cz/. Poskytují sídlo firmy v Praze. Díky za odpovědi, Z.

michal

29.2.2016

No, my máme od JaJ zřízené sídlo firmy v Praze a všechno je v pohodě, od té doby se nám i zvýšila poptávka. Takže určitě změnit si sídlo na lukrativní adresu můžu doporučit.

kamil jankovec

29.2.2016

Já s nimi moc pozitivní zkušenosti nemám.

ErikaH

29.8.2017

Super článek, my jsme si pro naši firmu zvolili cloudové služby od firmy Casablanca a jsme nad míru spokojeni. Vše je stabilní, data jsou v bezpečí, takže bych panu Zbyňkovi určitě doporučila :)

Radim

23.1.2018

Velmi pěkný článek, já pro svoji firmu využil služeb ComeflexOffice, která se mi naprosto o vše postarala a já nyní mám virtuální kancelář v Praze na velmi pěkné adrese. Máte někdo podobné zkušenosti?

Daniela

21.8.2018

Dobrý den, začínám podnikat a zaujala mě nabídka Comeflex Office váhám jestli stačí na začátek virtuální kancelář ( na rozjezd by to stačilo) a nebo jít do reálné kanceláře? Až se podnikání rozjede tak bych potřebovala reálnou kancelář, jen nevím jestli by virtuální neodradila klienty. Co myslíte? Máte nějaké zkušenosti- rady?

Přidat komentář