5 vět, které copywriter slyší vážně dost nerad. Neříkáte je taky?

Ty nejhorší a nejrizikovější jsem pro vás sepsala do následujících řádků. Tak už pssst!
Opice

Copywriting je někdy fakt dřina. Bez přehánění. Je to sice krásná práce, o to nic. Ale občas nás dokáže přizabít i jedna jediná věta z klientových úst nebo z jeho klávesnice. Ty nejhorší a nejrizikovější jsem pro vás sepsala do následujících řádků. Tak už pssst!

Klienty ctíme a děláme, co je v našich silách, abychom jim opravdu pomohli. Abychom je dovedli k lepším výsledkům, abychom byli u toho, když se jejich sny mění ve skutečnost, nebo u jakéhokoli jiného pokroku. Jsou ale okamžiky, kdy bychom to snad nejradši zabalili, protože…

Udělejte to, jak chcete

Jasně, mít volnou ruku při psaní je super. Ale nesmíte ji mít tak volnou, že vlastně ani nevíte, jak přesně zní zadání. Ono je „udělejte to, jak chcete“ a „udělejte to, jak chcete“. Copywriter vždycky potřebuje zadání, aspoň rámcové. Už proto, aby věděl, co jde vlastně dělat, které informace by měl zmínit, které vynechat. O čem psát, o čem se pro jistotu nezmiňovat.

Okamžik hrůzy

Copywriter: „A jak byste chtěl, aby ten text vyzněl?“

Klient: „Vy jste snad copywriter, tak se snažte, aby to vyznělo co nejlíp!“

Analogická situace

Petr: „Pavle, dělej!“

Pavel: „Co mám dělat?“

Petr: „Nevim, něco dělej, ale hlavně ať to vypadá dobře!“

Nevím, jaký má být účel textu

Dobře, řekněme, že před sebou právě máme zadání a jdeme tvořit text o kvalitních krmivech pro psy. Jenže nás něco bouchne do očí, nebo spíš nebouchne. Postrádáme informaci o tom, k čemu má text sloužit. Půjde na homepage webu, má to být lákadlo na landing page, článek do tematického magazínu nebo na blog?

Okamžik hrůzy

Copywriter: „K jakému účelu bude text sloužit? Kam ho umístíme? Ptám se, abych věděla, jaké parametry mu mám dát.“

Klient: „No, kam ho umístíme… Všude, kam to půjde!“

Tak to asi ne. Protože text do magazínu se musí zásadně lišit od textu na homepage a od jiných formátů. Stejně jako pod krycí plachtu na motorku nenarvete náklaďák. Nemusíte to zkoušet, fakt to nejde.

Cože? Jaká cílovka?

Když si někde budete objednávat komplet marketingový balíček, marketingový specialista vám zjistí, jak přesně vypadá vaše cílová skupina. Copywriter jí pak přizpůsobí styl textů, například vhodně zvolí jazykovou vrstvu. Pokud ale klient touží jen po textech, aniž by do průzkumu podnikatelských minových polí kolem sebe vrazil jedinou korunu, jde to ztuha.

Okamžik hrůzy

Třicetiletý klient: „Proč jste ten text napsala, jako by ho měl číst někdo míň chápavej?“

Copywriter: „Protože vaši cílovou skupinu tvoří senioři 65+. Chápou možná stejně dobře jako vy, ale potřebují jiné vysvětlení, než jaké by vyhovovalo vám.“

Co jste na tom psal/a tak dlouho?

 Můžeme stokrát říct, že copywriting není závodní bušení do klávesnice. Není a nikdy nebude. Popsat „áčtyřku“ nesmysly dokáže každý a zabere mu to jen pár minut. Připravte se ale na to, že text od copywritera nebude nesmysl, bude mít hlavu a patu, ba dokonce bude mít i nějaký cíl – bude o něčem informovat, bude na něco lákat nebo vašeho potenciálního zákazníka přímo paralyzuje touhou po vašem produktu.

Už se nikdy copywritera neptejte, „co na té jedné stránce psal dvě hodiny“. Jsou texty, které napíšete za deset minut. A jsou stejně dlouhé texty, nad kterými můžete sedět i půl dne.

Analogická situace

Cyklista jedoucí 2 kilometry z kopce: „Co ti na těch dvou kilácích tak trvalo, Franto?“

Cyklista Franta dupající 2 kilometry do kopce: „Eh… Uf… Pfff… Ty sakra vůbec nic nechápeš!“

Materiály si k tomu snad seženete, ne?

Samo sebou. Seženeme. Ale možná nebudou tak úplně podle vašeho gusta. Každý, kdo strávil aspoň semestr na vysoké škole, ví, že autority v oboru se mezi sebou tak nějak nekamarádí. Takže když v seminární práci pro docenta Nováka citujete z práce docenta Novotného, dozvíte se, že jste použili nevhodný zdroj. A s materiály od klienta je to stejné.

Opravdu chcete nechat copywritera, aby pálil váš čas a vaše peníze, s pocitem, že to možná bude dělat celé znovu, protože vaše hodnotící kritérium je jiné, než jaké má autor zdroje, který textař našel?

Analogická situace

Klient: „Ne, ne, ne. My jsme od rozdělení rohožek podle tohoto parametru už před půl rokem upustili.“

Copywriter už nereaguje, je na cestě do Bohnic. Protože po hodinách hledání našel kritéria rozlišování rohožek, dokonce šlo o rok starý zdroj, ale před půl rokem se u konkrétního prodejce (klienta) něco změnilo. Klient, coby profesionál v oboru, ho mohl aspoň upozornit.

Milí klienti, vážíme si vás a vašich názorů. Ale tohle už nikdy neříkejte…

Potřebujete vytvořit článek či jinak pomoci s textací webu?

Máte-li sesbírané podklady a také jasnou představu o výstupu, kontaktujte naše zkušené copywritery. Společně určitě něco vymyslíte!

Za COpywriting 2.0

napište nám

Související články: 

Copywriterské sebevraždy aneb čemu se dobrý copywriter vyhýbá jako čert kříži

Copywriting
Říká se, že zhruba deset tisíc hodin strávených určitou činností z vás udělá mistra.

„Lidé nechtějí zaplatit dobrého copywritera,“ mrzí „gramatickou nacistku“ Petru Malou

Petra M., copywriter, Aira GROUP
Má psa, přišla ze Včeliště a píše mimo jiné pro „Kočky“ (Jsmekocky.cz).

Přidat komentář