COPY z 0 na 100? Ten text na to má

Nezáživný texty. I takové existují. Ale stačí trochu péče. Přesvědčíme praktickým příkladem, jak se nanáší tzv. copy-make-up.
Copywriting

Pro demonstraci jsem si vybral text, který jsme chtěli vydat na našem cestovatelském portálu Cestovinky od AČCKA (Asociace českých cestovních kanceláří a agentur).

Text je novinářská rutina, ale pro potřeby cestovatelského magazínu jsme to museli hodit do jiného hávu. Základ, co nám poslala AČCKA.   

Bezpečnost v Evropě – nové cestovní povolení ETIAS

Migrační a teroristická krize otřásá světem, to má za následek nejen stavění zdí a plotů, ale také realizaci dalších opatření, které mají za cíl chránit obyvatele států Evropy. Evropská komise nyní navrhla možnost pro zvýšení bezpečnosti v EU – elektronický cestovní povolení ETIAS. 
 

Každý, kdo někdy cestoval do USA, Kanady nebo Austrálie to zná – před zabalením kufrů nutnost požádat si o vízum, ESTU či eTU. Čeká vás tak čas strávený vyplňováním mnoha údajů, které následně i s poplatkem je potřeba odeslat. Důvod? Tyto dokumenty slouží pro odhalení potenciálního bezpečnostního rizika pro obyvatele cílových zemí, a přesně to teď čeká i Evropu.

Součástí schengenského prostoru je momentálně 26 zemí, které na základě domluvy využívají jedinečné hospodářské i společenské výhody volného cestování bez nutnosti hraničních kontrol. Možnost bezvízového cestování do EU ale také využívá téměř 60 mimoevropským zemí, což představuje značné nebezpečí pro státy v době uprchlické krize a teroristických útoků. Touto hrozbou si je vědoma Evropská komise, která v rámci sdělení o posílení bezpečnosti ve světě mobility přichází se zavedením opatření, jehož součástí je i legislativní návrh na elektronické cestovní povolení  ETIAS (European Travel Information and Authorisation System).

Jedná se o automatizovaný systém, který určí způsobilost občanů mimoevropských zemí k cestování do schengenského prostoru. Povolení se bude vztahovat na krátkodobý pobyt do 90 dní během období 180 dní. Cílem je shromáždit relevantní údaje od cestujících, které umožní včasné odhalení případné hrozby. Mezi některá kritéria pro získání povolení patří to, aby žadatel neměl zamítnutou předchozí žádost o vízum, či jeho doklady nesmí být nahlášeny v databázi Interpolu jako odcizené.

Systém ETIAS může mít však i negativní dopad na vývoj cestovního ruchu do států EU. Díky nutnosti vyřízení povolení pro vstup tak klesá atraktivita cesty. Potenciální turisté proto mohou zvolit jinou destinaci dovolené.

Bližší informace o rychlosti zpracování povolení, nebo výše poplatku za registrace do systému nejsou momentálně známy.

 

 

 Hutné, že? 4 copy zbraně už jsou připravené:

  • zatraktivnit
  • zlidštit
  • zkrátit
  • rozsekat 

Takže co s titulkem? Nejdůležitější bod. A nejtěžším copy řemeslem – mít tam pěkně hořlavou copybombu a přitom vše čistě vystihnout.

Bude „neviditelné“ cestovní povolení ETIAS písní budoucnosti?

Místo

Bezpečnost v Evropě – nové cestovní povolení ETIAS

Teď bude na řade perex. Jeho funkce? Jemně odrážet obsah článku. Za nás takto:

Bojíme se cestovat. Migrační a teroristická otázka otřásá pevnými základy našeho světa. Evropská komise ale zná prý kouzelné zaříkávadlo. Ta magická formulka se jmenuje elektronické cestovní povolení ETIAS.  

Místo

Migrační a teroristická krize otřásá světem, to má za následek nejen stavění zdí a plotů, ale také realizaci dalších opatření, které mají za cíl chránit obyvatele států Evropy. Evropská komise nyní navrhla možnost pro zvýšení bezpečnosti v EU – elektronický cestovní povolení ETIAS. 

A zbytek článku se za nás nesl v tomto copy duchu

  • Doplnili jsme vysvětlující mezititulky
  • Přeskupili jsme informace v textu (viz schengenský prostor, porovnejte s původní verzí), pro lepší orientaci v obsahu

Líbí se vám naše transformace obsahu?

Co kdybychom vám řekli, že něco takového můžete mít klidně i vy?! Stačí kontaktovat naše šikovné copywritery.

Každý, kdo někdy cestoval do USA, Kanady nebo Austrálie to zná – před zabalením kufrů se musí žádat o vízum, ESTU či eTU. Tyto dokumenty (časově velice nelehký úkol vše správně vyplnit) slouží pro odhalení potenciálního bezpečnostního rizika pro obyvatele cílových zemí, a přesně to teď čeká i Evropu.  

Evropská komise totiž v rámci sdělení posílení bezpečnosti ve světě mobility přichází se zavedením opatření, jehož součástí je i návrh na elektronické cestovní povolení  ETIAS (European Travel Information and Authorisation System). Tímto „znovuobjevením kola“ v podobě zase dalšího dokladu se dle Evropské komise dá přesvědčivě zamezit množení uprchlických migrací a teroristických útoků.

A jak přesně má ETIAS fungovat?

Jako plně automatizovaný systém, který určí způsobilost občanů mimoevropských zemí k cestování do schengenského prostoru (momentálně v něm působí 26 zemí). Povolení se bude vztahovat na krátkodobý pobyt do 90 dní během období 180 dní.

Cílem ETIAS je shromáždit relevantní údaje od cestujících, které umožní včasné odhalení případné hrozby. Mezi některá kritéria pro získání povolení patří to, aby žadatel neměl zamítnutou předchozí žádost o vízum, či jeho doklady nesmí být nahlášeny v databázi Interpolu jako odcizené.

Není všechno zlato, co se třpytí…

ETIAS může mít však i doslova zničující dopad na vývoj cestovního ruchu do států EU. Díky nutnosti zdlouhavého vyřízení povolení pro vstup může znatelně klesat atraktivita cesty. A nejhorší noční můra - potenciální turista proto volí úplně jinou destinaci dovolené, než aby se ztratil nervy při vyplňování dat do formulářů.

Až budeme vědět více, tak se s vámi mile rádi podělíme o bližší informace typu např. rychlost zpracování povolení, nebo o výši poplatku za registrace do systému.

Atraktivní Přecopy

napište nám

Související články: 

5 vět, které copywriter slyší vážně dost nerad. Neříkáte je taky?

Opice
Ty nejhorší a nejrizikovější jsem pro vás sepsala do následujících řádků. Tak už pssst!

Jak internet ovlivnil copywriting (Znaky moderního copywritingu)

Znaky moderního copywritingu
Moderní copywriting má díky internetu nové možnosti působení: blogování, webcopywriting, psaní pro s

Přidat komentář