Nebojte se SSD. Zkombinujte je s klasickými disky!

Máte eshop, kam denně chodí hodně lidí? Pak dřív nebo později budete muset řešit problémy se čtením a zápisem dat. Všechno to klikání, nakupování a zkrátka veškerý provoz na vašem webu způsobí, že vaše disky ten obrovský počet dat nestihnou zapisovat. Nám se pro vysokou rychlost zápisu dat v mnoha projektech osvědčily SSD. Solid State Discs jsou bezpochyby jednou z největších inovací v IT za poslední roky, a přesto se jich uživatelé stále trochu bojí. Podívejte se proto, jak stavíme disková pole s SSD pro naše klienty!
SSD vs. HDD

Využití SSD má obrovský přínos jak v osobních počítačích a noteboocích, tak právě i v případě enterprise diskových polí. SSD jsou rychlejší, odolnější, ale přesto: Vytvářet velká disková pole s nároky na větší kapacitu pouze z SSD je stále velmi drahé. Klasické rotační disky nabízejí mnohem větší kapacitu za mnohem méně peněz. Pořád tedy platí, že kromě extrémních projektů se příliš nevyplatí stavět diskové pole pouze z SSD. Ale…

Klasické disky nebo SSD? Zkuste kombinaci!

.. Ale můžete to zkusit tak, jak se to v poslední době osvědčilo nám pro mnoho projektů: Zkombinovat SSD s klasickými disky. Díky tomu dokážeme snadno pokrýt počty přístupů k disku i ve špičce na rozsáhlých webech, e-shopech nebo výkonných serverech. Oba typy disků spolu totiž velmi dobře spolupracují. Jak? Velké rotační disky slouží jako stabilní storage a SSD v kombinaci s operační pamětí jako rychlá dočasná paměť. Některá disková pole, která pro naše klienty provozujeme, tak zvládají odbavit i více než 7 tisíc vstupně výstupních operací za vteřinu. Něco takového by nebylo možné ani s využitím rychlých cache pamětí.

CENA : VÝKON - SSD vs. rotační disky

  • Klasický rotační disk o velikosti 1 terra pořídíte za cca 1500 Kč.
  • SSD o podobné kapacitě vás vyjde na cca 20 000 Kč (Intel DC S3500 SSD, 800GB) anebo také na 50 000 Kč. (Intel SSD DC S3700, 800GB).
  • SSD bývají až 20x rychlejší než běžné pevné disky.

Takže? Nechte si velké kapacity klasických disků a pořiďte si k nim zlomek jejich velikosti v SSD. Ty vám pak budou sloužit pro zápis aktuálně nejpoužívanějších dat. Vyzrajete tak na věčný problém s operační pamětí. Ta je sice stále nejrychlejší pamětí, kterou můžeme v diskových polích využít, ale data v ní nezůstávají uchována bez napájení. RAM proto můžeme bezpečně využít jen pro čtení – postupně do ní ukládat nejčastěji používaná data, která jsou vždy zároveň uložena na stabilním úložišti.

 

 

Jak to děláme my? 64 GB RAM pro čtení a SSD pro zápis

  • NA ČTENÍDisková pole, která provozujeme, mají většinou 64 GB operační paměti. To v 99% případů postačuje k odbavení všech požadavků na čtení (a to i v případě několika desítek virtuálních serverů a s rychlostí, která je stále řádově rychlejší, než nejrychlejší SSD).
  • NA ZÁPISPro zápis ale operační paměť nepřipadá v úvahu kvůli příliš velkému riziku ztráty dat. Využíváme proto SSD disky, které slouží jako přechodná paměť pro zápisové operace (především pro synchronní operace, u kterých je požadován okamžitý zápis na stabilní médium).

Jiná je situace při zápisu. O data v operační paměti je velmi snadné přijít a zápis přímo na rotační disk je pomalý. Proto je dobré si pro zápis pořídit SSD – zápis přímo na disk je mnohonásobně rychlejší a nehrozí tu ztráta dat. SSD tu tak slouží jako přechodná paměť pro zápisové operace. Uložená data na SSD jsou pak jednou za čas hromadně uložena na rotační disky. Díky tomuto způsobu práce lze docílit zrychlení zápisových operací i více než desetkrát (v případě klíčového náhodného zápisu).

Není SSD jako SSD. Jak ho vybrat?

Pokud chcete využívat SSD pro urychlení operací v diskovém poli, tak stejně jako se vším tu velmi záleží na tom, jaké vyberete. Ne všechny běžné disky jsou tak rychlé, jak od SSD očekáváme. Jednoznačně nejlepší zkušenosti máme s SSD značky Intel, především s modelem S3700 a 320 a 520. Doporučit lze také nejvyšší modely společnosti Samsung (například 840PRO či SM843T). Většinou záleží i na velikosti SSD: čím větší kapacita, tím více kanálů lze využít pro komunikaci s řadičem a tím výrazně narůstá rychlost.

Dle našich dlouhodobých zkušeností není u moderních SSD problém ani se spolehlivostí. Díky ukazateli opotřebení na SSD (Intel) například víme, že i při intenzivním používání ve vytíženém diskovém poli klesla hodnota opotřebení po jednom roce jen o 7%.

Potřebujete rychlejší a spolehlivější diskové pole? Chcete snížit vaše náklady na IT? Aira vám zařídí kompletníoutsourcing IT, stačí se nám ozvat!
 

Čtěte dál!

•    Jak ukládat firemní data? Bezpečně a na vlastní server
•    Virtuální kancelář? Mějte svoje data v bezpečí s vlastním cloudem
•    Minisites: Pomůžou vám nebo jsou k ničemu?
 

Přidat komentář