Pomalé weby nás štvou. Poradíme vám, jak je zrychlit!

Rychlost lidem odjakživa imponuje. A platí to i v online světě – pomalé načítání webu je jedním z nejčastějších důvodů, proč lidé odejdou ke konkurenci. Podívejte se, jak zrychlujeme webové stránky my.
Pomalý web

Právě teď na 3. místo žebříčku nejlepších filmů ČSFD dosáhl film Rivalové, film o jednom z nejrychlejších sportů na světě. Rychlost prostě lidem odjakživa imponuje. A platí to i v online světě – pomalé načítání webu je jedním z nejčastějších důvodů, proč lidé odejdou ke konkurenci. Podívejte se s námi na to, jak se snažíme zrychlovat webové stránky pro uživatele my.

Rychlost webu je důležitá z mnoha důvodů. Věděli jste například, že již nějakou dobu se rychlost načítání stránky započítává při kalkulaci Page Ranku? I když tento faktor rozhodně nepatří k těm nejdůležitějším, tak při shodě všech ostatních kategorií hodnocení bude rychleji načítaná stránka ve výsledcích vyhledávání před tou pomalejší.

Rychlost webu

S pomalým načítáním ztrácí web schopnost přinášet zisk. FOTO: https://www.smartinsights.com/search-engine-optimisation-seo/index-inclu...

Proč na rychlosti webu záleží?

Pořadí ve vyhledávání ovšem není ta největší motivace k investici do zrychlení. Google provedl průzkum. Zeptal se uživatelů, zda chtějí na stránkách s výsledky hledání 10 nebo 30 výsledků. Uživatelé se shodli, že 30 zní jako dobrý nápad, a tak Google zobrazoval výsledky některých dotazů s 30 výsledky na stránku. Následek? Na těchto stránkách klesl provoz o 20 %. Příčina? Delší načítání stránky o 0,5 vteřiny.

Podle dalších průzkumů přednesených Barisem Wanschersem na DrupalConu 2013 se navýšení délky načítání stránky o 1 jedinou vteřinu promítne do ztráty 11 % pageviews, 16 % spokojenosti zákazníků a 7 % nákupů na stránce. Dopady těchto změn jsou nejlépe vidět při přepočítání na dolary – pokud by se web Amazonu zpomalil o 1 vteřinu, přišel by ročně o 1,6 miliardy dolarů.

Rychlost webu

Pomalý web vaše návštěvníky štve. A vy je kvůli tomu ztrácíte. FOTO: http://www.copyblogger.com/website-speed-matters/

Jak vytvořit rychlý web?

Abyste zbytečně nepřicházeli o návštěvníky a váš web se okamžitě načetl, měli byste dodržovat několik pravidel a postupů. Nám se při tvorbě webů osvědčily tyhle:

  • Obsah a malůvky

Obsah je vždy tím nejdůležitějším elementem celého webu. Samozřejmě, že web, který vypustí veškeré grafické prvky, bude rychlejší než samotný Niki Lauda. Jenže články bez fotek, statistiky bez grafů a zábavný obsah bez videa rozhodně nebude trhat rekordy v návštěvnosti. Chce to proto zvolit správný formát obsahu. Máte fotky? Zvolte progresivní JPEGformát. Pro PNG prvky existuje formát pro web s menší velikostí při zachování kvality. Pro zobrazování velké fotogalerie je v módě tzv. „lazy-load“. Tedy např. princip všem známého Facebooku – obsah se začne načítat, až když dojedeme nakonec.

  • Správa souborů

Psát chytrý kód a vyvarovat se zbytečným zápisům je základ. Existují ale i sofistikovanější procesy. Doporučujeme proto soubory (CSS, Javascript) agregovatdo jednoho. Váš zákazník tedy nebude čekat, až se mu postupně stáhne x souborů, ale hned se začne stahovat jeden. Následuje minimalizace souboru(ang. minify). V tomto procesu se odstraní veškerý „bílý obsah“ souborů (mezery, odřádkování, tabulátory). Na rozdíl od programátorů totiž webový prohlížeč nepotřebuje mít krásně přehledný kód plný mezer a prázdných řádků a i tato výplň zabírá místo. Při této příležitosti také tento soubor rovnou komprimujeme na menší velikost.

Rychlost webu

Vidíte ten rozdíl? A přesně takhle jednoduše si můžete zrychlit web. FOTO: Zdroj: https://seo-hacker.com/

  • Paralelní stahování

Webové prohlížeče mají omezený počet souborů, který můžou stahovat v jednu chvíli z jedné domény. Pokud provozujete velký web, mohlo by stát za uvážení soubory rozmístit na více (sub)domén. Tento systém se jmenuje CDN – Content Delivery System a i přes obtížnější správu obsahu se pro velké weby vyplatí. Načítání bude rychlejší a soubory přitom budou stahovány paralelně v jednu chvíli.

Ještě více informací pro kvalitní web

Máte web, ale nejste tak úplně spokojení? Zkuste některé z našich dalších rad!

Jak zrychlit web? Zrychlete server!

Doteď jsme řešili optimalizaci v obsahové části webu. Podle provedených měření totiž právě tyto procesy zabírají až 90 % času, během kterého potenciální zákazník uteče ke konkurenci. Zbývajících 10 % zabírá generování stránky na straně serveru, a i tyhle procesy je možné zrychlit. Jak?

  • Keš? Cash? CACHE!

Nejrychlejším způsobem, jak vygenerovat stránku, je negenerovat stránku. Jednou vygenerované stránky se na serveru uloží do cache paměti a při požadavku dalšího návštěvníka se mu již automaticky odesílá plnohodnotná stránka.

  • Vyvažování zátěže

Pokročilejší techniky pro opravdu rozsáhlé webové portály můžou obhospodařovatload-balacing systémy s Nginx bránou, díky kterým dochází k optimálnímu vyvažování zátěže. Máme zkušenosti s portály, které mají až 5 000 000 pageviews za den, staráme se ale i o malé weby, pro které se hodí docela jiné řešení.

Máte pomalý web?

Pokud vás trápí rychlost vašeho webu, napište nám nebo zavolejte – naši technici vám rádi pomůžou s optimálnímserverovým řešením pro vaše potřeby.

Nepodceňujte rychlost vašich webových stránek a snažte se vžít do role zákazníka, který chce všechny informace rychle a bez zbytečného čekání.  Pokud chcete zefektivnit rychlost vašeho webu, využívejte služeb profesionálů, kteří přemýšlí v souvislostech a jsou schopni vám navrhnout výhodné řešení na míru. Investice do optimalizace stránek se vám může velmi rychle vrátit z tržeb. Vaši klienti totiž chtějí utrácet své peníze tak rychle, že nejsou ochotni na vás čekat!

rychlost webu

Rychlé načítání stránek ovlivňuje spokojenost vašich návštěvníků více, než si myslíte.

potřebujete zrychlit web?

napište nám

Související články: 

UX Analýza webu aneb Jak na uživatelsky přívětivý web

Recenze
Chcete-li, aby byl váš web úspěšný, neopomíjejte uživatelskou přívětivost webu.

Google Analytics 4: Nová éra webové analýzy a sledování návštěvnosti

Google Analytics 4
Google Analytics už zná zřejmě každý, kdo pracuje v online marketingu a potřebuje sledovat výkon web

Komentáře

Martin Antalec

26.11.2015

Dobrý den,
prosím mohli by jste mi poradit, jak zrychlit mé www stránky ? Strašně pomalu se mi načítají. Vše si dělám sám, ale tomuto opravdu nerozumím, děkuji Antalec

Hynek Načeradský

6.12.2015

Dobrý den,

Určitě doporučuji podívat se na nastavení cache a pokud nemáte žádný load balancer typu nginx pak zvážit jeho nasazení. Příčin proč jsou stránky pomalé může být více, záleží na návštěvnosti, CMS systému, celkové kvalitě kodu atp. . Můžu vás poprosit o bližší info na jakém systému máte web postaven a zda používáte něco čím se zátěž snažíte snížit?

Přeji vám hezký zbytek dne
Načeradský

Kateřina

7.4.2016

Prosím, víte, jaké jsou možnosti zrychlení načítání obsahu webových stránek ASJ, PDP5 a PK? Rychlost načítání obsahu webových stránek ASJ, PDP5 a PK je v současnosti tragická. A nevím si rady, jak to zrychlit.
Děkuji za radu.
K.

Jan Nagy

8.4.2016

Dobrý den, Kateřino.

Děkuji za dotaz. Můžu se zeptat, co přesně myslíte uvedenými zkratkami ASJ, PDP5, PK? Jakmile budu moudřejší, bude pro mě jednodušší zkusit poradit.

 

Hezký den,

Honza

Kateřina

9.4.2016

Dobrý den,
Jedna se o zkratky propojených webů.
Všechny weby mají problém s rychlosti načítání stránek.
Děkuji za radu
Katka

Jan Nagy

14.4.2016

Dobré ráno,

děkuji za informaci. Po základní analýze jsem odhalil několik nedostatků, možností ke zlepšení. Mezi ty nejvýznamnější patří:

  • načítání velkého množství JavaScriptových souborů,
  • chybějící nastavení cache systému na serveru,
  • špatná práce s obrázky (nespecifikované rozměry, chybějící využití zahrnutí více obrázků do jednoho souboru - využít tzv. CSS sprites, optimalizace velikosti obrázků - větší komprese).

Podrobné informace Vám během chvilky zašlu na e-mail, ať zde neřešíme i teoreticky citlivé informace :)

Hezký den,

 

Mišo

9.10.2016

Ahoj Ján Nagy,

mohol by si mi prosím mrknúť na rýchlosť webu a stručne poradiť, čo s tým mám robiť? Načítava sa to hrozne, hrozne pomaly. Avšak už som vykonal veľké množství vecí, ktoré rýchlosť mali zlepšiť. Bezvýsledne... :(

josef čevora

7.11.2016

Dobrý den,
náš web se načítá opravdu pomalu. Jak web zrychlit a co jsou hlavní příčiny slimejšení. Děkujiza radu .-)

Petr Hájek

9.11.2016

Dobrý den,
hodně záleží na konkrétním systému (CMS), který používáte. Většina standardních CMS má moduly, které se starají o cachování na různých vrstvách webu. Bylo by tedy dobré zmínit, jaký systém používáte.
Určitě bych se podíval na následující nástroje a pojmy:

Určitě by se však bylo potřeba podívat na Váš web konkrétněji z pohledu programátorů. Přijdeme na to, v čem je problém a napravíme ho. Kontaktujte nás a dohodneme se na konkrétním postupu.

Přidat komentář