TOP10 vánočních reklam: Připravte si kapesníčky, i reklama na iPhone vás může dojmout!

Vánoce jsou nejen svátky klidu a míru, ale i svátky komerce a pro obchodníky nejlepší období roku. Dají se tyto dva nesourodé světy spojit? Občas ano. To, když se podaří natočit reklamu, která člověka vezme za srdce. A to i přesto, že propaguje kukuřičné vločky, nový model telefonu nebo řetězec obchodních domů. Tak postavte na stůl krabici papírových kapesníků, vedle ní krabici cukroví a sledujte!
Vánoční reklamy

Letos to vypadá na souboj tučňáka Montyho a vojáků z první světové války – minimálně na poli vánočních reklam. Právě tyto dvě prozatím sbírají nejvíce kladných ohlasů napříč webem.

1. Sainsbury´s na prvoválečné téma

Filmová výprava, krásná hudba a hlavně… příběh, který má reálný základ. To jsou nejdůležitější faktory, které stojí za obrovským úspěchem reklamy maloobchodního řetězce Sainsbury´s. Několikaminutový spot zachycuje takzvané vánoční příměří, ke kterému došlo během válečné zimy v roce 1914.

Angličtí a němečtí vojáci tehdy neoficiálně zastavili boje a v zemi nikoho mezi zákopy hráli fotbal, společně zpívali koledy a vyměnili si drobné dárky. „Vánoce jsou časem sdílení,“ tvrdí se v reklamě a tenhle stav se jejím tvůrcům podařilo vystihnout dokonale.

2. John Lewis… edice 2014

Pokud vás nedojal předchozí spot, tenhle to určitě dokáže. Dítě a roztomilé zvíře jsou totiž základem každé dobré reklamy. Mimochodem, tenhle spot jen na oficiálním Youtube kanálu řetězce obchodních domů John Lewis zhlédlo dvacet milionů diváků! Píseň, která zní, je z pera Johna Lennona a jmenuje se Real Love.

A vězte, že reklamy od řetězce John Lewis jsou každoroční klasikou, na kterou se spousta lidí těší. Neméně skvělá jako ta letošní je vánoční reklama z roku 2011 a úspěch slavila i romance dvou sněhuláků z roku 2012.

3. Vánoční zázrak v podání WestJet

Nejlepší vánoční spot loňského roku mají jednoznačně na svědomí kanadské aerolinky WestJet. Oficiální Youtube kanál hlásí 37 milionů zhlédnutí. Aktéři videa jsou lidé, kteří letěli z Toronta do města Hamilton a kteří se před odletem na letišti svěřili Santa Clausovi, co by si k Vánocům nejvíc přáli… Jak to dopadlo? Mrkněte na video… Prozradíme, že snad jediným malinko nešťastným člověkem byl muž, který si přál jen nové ponožky…

Vánoční video mají WestJet i letos, ale… už prostě není tak dobré jako loňské. Santa v modrém vyrazil do Dominikánské republiky a autoři spotu možná tlačí na city až moc. Ostatně podívejte se sami na WestJet Vánoce 2014.

4. Jak vidí Vánoce Apple?

Kampaň kanadských aerolinek o loňských Vánocích neprávem zastínila i ostatní dílka. Včetně reklamy, kterou si připravil Apple a která propagovala nový iPhone. Mimochodem, také vám vadí, jak všichni okolo vás pořád koukají do mobilu? Nezlobte se na ně… třeba pro vás také chystají vánoční překvapení!

5. Vánoční klasika od Coca Coly

„Vánoce jsou tady! Vánoce jsou tady!“ Tahle melodie se vám do hlavy vypálí, ani nevíte jak. Coca Cola je v kategorii vánočních reklam opravdový pojem. Coca Cole totiž vděčí za svou popularitu i Santa Claus! Postava, která má původ v Holandsku v 17. století, se v roce 1931 poprvé objevila v reklamách (tehdy především tištěných) na Coca Colu, a její popularita díky spojení s hnědou limonádou výrazně vrostla.

A zatímco v posledních letech letí u Coca Coly nasvícené kamiony, v „sedmdesátkách“ měly její vánoční reklamy pořádně „hippie“ nádech. Prostě, ne válku, ale lásku… a Coca Colu!

6. Zasněžená krása od Guinessu

I reklama na značku piva může být krásná! Zasněženou romantiku představil před pár dny výrobce piva Guiness. V reklamě, jež se odehrává v Dublinu, tvrdí, že i lidé, kteří vyrábějí černé pivo, touží po bílých Vánocích. Nu, a my po zhlédnutí této reklamy zrovna tak!

7. Luxus beze slov od Cartiera

Diamantový prach, krásné šperky, skvělá hudba, čtyři minuty a… žádné slovo! Cartier vsadil na čisté a originální pojetí, ve kterém netlačil na emoce. Tato reklama, která finišuje na pařížské adrese Rue de la Paix 3, minimálně nezapadne.

8. Nekorektní Harvey Nichols

A nezapadne ani reklama na značku oblečení Harvey Nichols. Jen zkuste zavzpomínat, kdy naposledy jste ve vánoční reklamě viděli střelbu, laserové paprsky a totální odrovnání soupeře? Díky nadsázce a odvaze dáváme palec nahoru.

A od této značky je i loňská vánoční reklama, která prostě a jednoduše říká: „Promiň, ale všechny peníze na tvoje dárky jsem utratil za sebe

9. Existují M&M paňáčci?

Člověk by si myslel, že Santa rozhodně nebude, co se víry v jiné nadpřirozené bytosti týká, nijak úzkoprsý. Vždyť on sám se s nevírou v něj potýká denně. A ejhle, tenhle 16vteřinový spot z roku 1996 tvrdí něco úplně jiného.

10. A existuje Santa Claus?

I v této poslední ukázce se vracíme do reklamního pravěku hluboko do devadesátých let. Tehdy byla ve Spojených státech nesmírně populární vánoční reklama na cereálie Kellogs a není se čemu divit. Tak jako u nás máme „holčičku z reklamy na Kofolu“, měli Američané dítko z reklamy na Kellogs.

O tom, jestli existuje Ježíšek, české vánoční reklamy nepolemizují. Spoléhají spíše na čivavy a Petra Čtvrtníčka. A my? My spoleháme na nástroje online marketingu, kterými můžete na rozdíl od televizní reklamy cílit zcela konkrétně na ty, kteří vaše služby, nebo výrobky chtějí…

Připravit pro vás vánoční marketingovou kampaň už nejspíš nestihneme. Nic nám ale nebrání v tom, abychom se s vámi společně sešli po Novém roce a foukli vašemu internetovému podnikání do plachet ten správný vítr. Umíme to!

zviditelněte se online

napište nám

Související články: 

Nejhorší reklamní slogany aneb jak pohřbít dobrý produkt

Rakev
Reklamní slogan může zákazníkovi napovědět, že konečně našel to, co hledá.

Nejlepší virály roku 2013

Nejlepší virální videa 2013
Když už váš třináctý kamarád na Facebooku sdílí to samé video, je čas se na něj podívat.

Jak vypadají nejhorší loga světa? Připomínají pohlavní orgány, sex i svastiku.

nejhorší logo
Než si objednáte náklaďák plný hrnečků s vaším novým logem, udělejte si jednoduchý test.

Komentáře

JanŠvestka

15.12.2014

"You love toothpicks!" je skvělá hláška (reklama na Harvey Nichols v linku pod videem č. 8).

Lenka

17.12.2014

Mne tam chýbajú tohtoročné, za mňa odporúčam túto od K-Martu http://www.nudavpraci.sk/videa/nova-kmart-reklama-na-trenky-jingle-bellies/ :)

mAURA

3.3.2015

Reklamy sú celkom otravná záležitosť, ale napr. zláté prasiatko a daná reklama na kofolu už k Vianociam nejako proste aptria :) .Tieto reklamy ma celkom zaujali najme tá na pivo

Jarda22

5.3.2016

Jo jo, Coca Cola a Kofola - snad nejhezčí reklamy (u kterých nemám potřebu přepínat na něco jiného, nebo vypínat zvuk).

Přidat komentář