Jak vybrat server a nespálit se? Proklepněte si terminologii

Tento článek má za cíl objasnit nejčastěji používané výrazy, se kterými se při hledání pronájmu serveru setkáte a pomoci se vám lépe zorientovat v nabídkách IT poskytovatelů.
Jak vybrat server

Tu situaci možná znáte: Ve firmě jste si objednali novou aplikaci a dodavatel oznámil, že si máte pro aplikaci připravit nový server. Pro některé firmy to nepředstavuje problém, většina to ovšem musí řešit externě. Díky zrychlujícímu připojení k internetu lze dnes server jednoduše objednat jako službu provozovanou v datacentru IT poskytovatele služeb. U nás v ČR tuto službu nabízí desítky firem.  

Když tedy začnete googlit výraz „pronájem serveru“ zobrazí se vám nespočet webů s nabídkami služeb označenými jako „virtuální server“, „dedikovaný server“ „Cloud“ „VPS“ apod. Co to všechno znamená?

Cloud

Začneme slovem „cloud“, v překladu mrak. Cloudem se dnes de facto označují všechny IT služby alokované u poskytovatele mimo vaší kancelář. Řečeno jinak, jedná se o služby dostupné přes internet.

Reklamní efekt „přecloudování“

Slovo cloud se stalo buzzwordem a IT poskytovatelé ho často používají jen pro „zatraktivnění“ své služby, aby v zákaznících vzbudili dojem, že jejich produkt je „světový“.

Uvedu příklad: Hosting emailů dnes některé firmy běžně označují jako „cloud mail hosting“, podobně pro obyčejné FTP používají výraz „cloud disk“. Pokud vám někdo nabídne službu „Cloud server“ může se za tím skrývat libovolný produkt, pozor na to. Jediná jistota je ta, že služba nebo její část bude umístěna mimo vaší kancelář.

VPS

Zkratka VPS (virtual private server) a „výraz virtuální server“ označuje stejný pojem. Klíčové je to, že operační systém serveru je oddělen od hardwaru (od fyzického serveru). Můžete si to představit, tak že na fyzickém serveru je spuštěn program, který emuluje (napodobuje) další fyzické servery – tyto simulované servery se označují jako virtuální servery.  

Jeho vlastnosti a výhody = dobrá volba v každé situaci

Dobré je, že aplikace provozovaná na virtuálním serveru nepozná, že se jedná o virtuální server a chová se stejně, jako kdyby byla provozovaná na fyzickém serveru

Jinak virtualizace serverů obecně přináší mnoho výhod. Šetří náklady na hardware a v případě poruchy hardwaru fyzického serveru virtuální server snadno a rychle přesunete na jiny fyzický server.

Další výhodu představuje možnost upravovat výkon virtuálního serveru dle potřeby a snadnější zajištění HA provozované aplikace (HA = vysoká dostupnost).

Pro ještě větší navýšení výkonu virtuálních serverů používáme v praxi Fibre Channel.

Dnes už by měla být virtualizace serverů samozřejmostí a novou aplikaci byste měli instalovat do virtuálního serveru. 

Dedikovaný server

Pojmem dedikovaný server označují provozovatelé obvykle pronájem fyzického serveru. Server se nachází v datacentru u provozovatele, kde je server v bezpečí s rychlým internetovým připojením.

Vyplatí se zkušeným lidem v IT

Jak jsme uvedli v předchozím odstavci, tuhle variantu serveru nejspíš chtít nebudete. Dedikovaný server má smysl, jen pokud máte ve firmě zkušeného ajťáka, který ví, co dělá.  Pronájem fyzických serverů je v posledních letech na ústupu a i velcí IT provozovatelé jako Amazon nebo Microsoft tuto službu vůbec nenabízí.

Managed server

Služba virtuální i fyzický server je obvykle nabízena i ve variantě označené jako „managed“.  Jedná se o server, ke kterému poskytovatel nabízí i nějakou formu správy serveru.

V rámci takové správy provozovatel obvykle na serveru řeší úkoly jako je zálohování dat serveru, monitoring funkčnosti serveru nebo instalaci bezpečnostních aktualizací. Často je v rámci managed služby obsažen i nějaký hodinový paušál na práci technika, který lze použít na vaše konkrétní požadavky – instalace a konfigurace programů apod.

Při výběru managed VPS serveru se poskytovatele zeptejte, co je v balíčku managed obsaženo. Posviťte si také na podmínky, za niž si případně lze objednat další práci technika.

A co další výrazy u pronájmu serveru?

Při podrobnější lustraci nabídek poskytovatelů IT služeb jistě natrefíte i na výrazy jako např. smart server, live vps,  OpenStack cloud, aplikační servery a mnoho dalších. Tady si stačí pamatovat jediné: téměř ve všech případech se jedná o nabídku virtuálního serveru, kdy se poskytovatel snaží vyzdvihnout nějakou jejich vlastnost.

Eventuálně může jít i o kreativitu marketingového oddělení. Na jaké parametry se dívat při výběru virtuálního serveru (managed) serveru si rozeberme v příštím článku.  

Neplaťte Rakety za Servery

napište nám

Související články: 

Jsou vaše virtuální servery pomalé? Přejděte na Fibre Channel

Fibre Channel
Máte velký webový portál anebo prostě jen firmu, která pracuje s velkými objemy dat?

O serverech víme vše. Jaké open source nástroje na správu serverů používáme?

Správa serverů
Mít dokonalý přehled o všech běžících serverech je jedna z klíčových oblastí při jejich správě.

Správa IT: Co to vlastně je?

Správa IT
Klasická situace: nakoupíte deset kilo masa a pak zjistíte, že polovina hostů jsou vegetariáni.

Přidat komentář