SEO specialista radí: Jaké nástroje pro optimalizaci webu vážně pomáhají?

Zkvalitňování obsahu webu je proces. S určitými aspekty vám pomůže jedině zkušenější kolega, ale v některých fázích optimalizace webu můžete využít i následující nástroje. Jsou dostupné zdarma, některé přímo online. Jak si ulehčit práci při optimalizaci obsahu webu?
Remote control

Optimalizace struktury webu – klíč ke kvalitnímu webu

Dobrá struktura webových stránek umožňuje návštěvníkům webu snadnou orientaci. Navigace webu zase cestu, jak se v obsahu vyznat. Zní to triviálně, ale právě na tyhle základní pravdy se často zapomíná a staví se nepřehledné weby s několikerou navigací, ve které se nakonec nevyzná ani jejich tvůrce. Optimální nástroj pro optimalizaci struktury webu pro fulltextové vyhledávače bohužel neexistuje. Existují ale nástroje, které slouží k zaznamenávání struktury informací, a tedy jejich vztahů. Jedním z nich je i Xmind, který má nad konkurenčními nástroji navrch hlavně výběrem funkcí.

online nástroje pro optimalizaci webu

Xmind vám umožní utřídit si nejen myšlenky, ale i strukturu webu. FOTO: Autor

Optimalizace metadat – podle čeho volit obsah do metatagů?

Metadata jsou „strukturovaná data o datech“, výtah, který charakterizuje text. V případě článku do jeho metadat dosazujeme hlavní témata, kterými se článek zabývá. U SEO metatagů tomu není jinak – celý web by měl být prošpikovaný metadaty, která ho pomáhají zpřehlednit nejen vyhledávačům, ale i uživatelům. Pokud se optimalizaci webů věnujete, pravděpodobně to pro vás není žádná novinka.

Co možná ale neznáte je Using English, nástroj pro optimalizaci meta tagů pro fulltextové vyhledávače. Ať už metadata dosazujete do tagů o délce 58 znaků (tag title), 150 znaků (tag description), nebo do jiných, ve většině případů do nich volíte slova, která jsou nejčastěji citována v pasážích textu, třeba v jeho úvodu, nadpisech. Často mají v textu nejvyšší četnost. S odhalením takových slov vám nástroj Using English pomůže. Po zkopírování celého znění textu a 2 kliků vám zobrazí slova, která jsou v textu nejčetnější. Pak už stačí si mezi nimi vybrat, vyladit znění metadat „pro lidi“ a dosadit je do tagů.

online nástroje pro optimalizaci webu

Které slovo je to pravé? Nástroj Using English vám pomůže, s češtinou má sice trochu problémy, ale i tak vám poskytne zajímavá data. FOTO: Autor

Optimalizace výběru klíčových slov

Nemoderní techniky SEO předpokládají dosazování klíčových slov do textu. Jenže vyhledávače disponují algoritmy, kterými nepřirozenou optimalizaci textu odhalují. Jaké jsou nejčastější znaky špatné optimalizace?

  • Příliš velká hustota klíčových slov
  • Nadměrné užívání prvního pádu klíčového slova
  • Nadbytečná klíčová slova v nadpisech apod.

Moderní SEO trendy jdou v opačném duchu. Naznačují, že vyhledávače prahnou po tom, aby se ke čtenáři dostala přirozená podoba obsahu, nijak neupravovaná, skutečně přínosná. Takže následující nástroj pro optimalizaci výběru klíčových slov textu spíše použijme jako našeptávač témat. Témata, která našeptá tento nástroj, použijme ke tvorbě textu. Pokud jste zvolili správná témata, z nově nabytého textu by měla klíčová slova přirozeně vystupovat. Jde o nástroj Tiny Suggest, který navrhuje longtailové klíčové výrazy. Svá data čerpá s Google online našeptávače alias Google suggest scraperu.

online nástroje pro optimalizaci webu

Když nemáte inspiraci a zdá se vám, že všechna témata už jste pokryli, pomůže vám Tiny Suggest. FOTO: Autor
 

chcete optimalizovat web?

napište nám

Související články: 

3 kroky, jak publikovat SEO článek, který vám přinese užitek

Jak publikovat SEO článek
Napsat dobrý SEO článek je umění, ale celé může přijít vniveč, když se nepostaráte o jaho „efektivní

Komentáře

Miroslav Pecka

6.2.2015

Nám (tj. www.fg.cz) se při návrhu struktury webu se dlouhodobě osvědčuje klacická Excel či Google tabulka. Když vypíchnu dvě z výhod oproti mindmapám:
1. přehledně vidím n-tou úroveň webu pod sebou (mohu srovnat konzistenci) = zanoření se řeší sloupci A-N
2. v dalších sloupcích mohu doplnit třeba pův. URL / novou URL (redesign) či libovolné (strukturované) poznámky

Václav Trávník

6.3.2015

Doporučuji na návrh klíčových slov http://ubersuggest.org/

Přidat komentář