V Xamarinu jsme vytvořili zajímavou kvízovou aplikaci

Jak často má vývojář možnost udělat originální meta-aplikaci? My jsme tu možnost dostali a hodně nás to bavilo.
Kvízová aplikace

Vyvíjet jen samotnou kvízovou aplikaci je vcelku přímočará záležitost, ale tady šlo o daleko pozoruhodnější zadání. Klient nás oslovil s tím, že on jako neprogramátor potřebuje vytvořit univerzální kvízovou meta-aplikaci, pomocí níž si chce do budoucna sám vytvářet neomezený počet jednoduchých kvízových aplikací. To už pro nás byla výzva.

Proč Xamarin?

Pro tvorbu aplikace jsme použili platformu Xamarin, protože se nám po všech stránkách velice dobře osvědčuje (rádi však pracujeme i v Angularu nebo Reactu Native). S Xamarinem umíme aplikaci distribuovat na třech nejrozšířenějších platformách – Android, iOS i Windows, a to v rámci jednoho synchronního vývoje.

INFORMAČNÍ OKÉNKO

Pro vývoj na platformě Xamarin je užíván programovací jazyk C#. Samotná aplikace používá knihoven .NET Standard, které mohou běžet jak pod .NET Frameworkem (Windows aplikace), tak pod jeho multiplatformní implementací zvanou Mono. Díky tomu dosahujeme nízkých nákladů a větší flexibility pro samotný vývoj a více než 90 % originálního zdrojového kódu, vyvíjeného pro primárně zvolenou mobilní platformu, lze snadno použít i pro ostatní platformy.

Jak jsme postupovali?

Vše funguje tak, že klient nejprve vytvoří definici kvízu v čistě textové podobě ve formátu XML. Výhodou tohoto značkovacího jazyka je snadná strojová zpracovatelnost, a přitom zachovává příjemnou čitelnost i pro lidské oko. Navíc jej lze pohodlně editovat např. i v prostém poznámkovém bloku, který je dnes dostupný prakticky každému ve výchozí instalaci OS Windows.

quizdata.xml_.png

Příklad XML formátu pro kvízovou aplikaci

Po vytvoření definice kvízu spustí uživatel námi vytvořený skript, který nejprve validuje vstupní kvízové otázky z XML souboru (pomocí námi definovaného XML schématu), poté je zahrne do nové kvízové aplikace, kterou automatizovaně sestaví pomocí MSBuild nástroje od Microsoftu, a nakonec vytvoří a podepíše instalační soubor.

build-script.png

Příklad skriptu z MSBuild nástroje pro kvízovou aplikaci

Tento instalační soubor pak jako novou aplikaci uživatel publikuje na Google Play, případně na Apple Store. To zvládne i člověk, který nikdy „nepřičichnul“ k programátorskému řemeslu a není zde tedy třeba žádná automatizace.

otazka_2.jpg

Příklad kvízové otázky v aplikaci Xamarin
Chcete také aplikaci?

napište nám

Související články: 

Mobilní aplikace: Co je to, jak vzniká a kolik stojí

Mobilní aplikace: Co je to, jak vzniká a kolik stojí
Je to skvělý komunikační kanál a uživatelé je milují. Mít svoji firemní aplikaci stojí za to.

Plný pytel dat k mobilnímu marketingu: „Rozpárej a čti!“

Každý sedmý návštěvník si scrolluje tento článek na mobilu.

Nejčastější chyby při vývoji mobilních aplikací

Chyby při vývoji mobilních aplikací
Zjistěte, jakých omylů se vývojáři často dopouštějí a proč to může být na škodu celé práce.