Mobilní aplikace pro iOS nebo Android? Klidně obojí!

Dnešní uživatelé bez svého chytrého telefonu s řadou oblíbených aplikací už "nedají ani ránu". Vzhledem k tomu, že na více než 99 % mobilních zařízení na trhu jsou instalovány operační systémy Android nebo iOS, je třeba zvažovat vývoj pro obě platformy.
Mobilní aplikace pro iOS nebo Android? Klidně obojí!

S mobilními aplikacemi se v posledních letech doslova „roztrhl pytel“, neboť spolu s chytrým telefonem tvoří jakousi prodlouženou ruku uživatelů. Ti díky nim mohou snadno komunikovat, objednávat i platit, a vzhledem k tomu, že svůj telefon mají téměř vždy po ruce, mohou tak činit v podstatě kdykoliv a kdekoliv.

Chytré telefony jsou však populární i samy o sobě, o čemž mimo jiné svědčí fakt, že návštěvnost webových stránek z mobilních zařízení značně převyšuje tu desktopovou (viz Graf 1). 

Návštěvnost webu - mobil vs. desktop

Graf 1: Globální návštěvnost webů dle jednotlivých zařízení; zdroj

Nicméně, spousta návštěvníků bohužel disponuje pomalým internetovým připojením, které má přirozeně negativní dopad na jejich uživatelský zážitek (user experience, UX). Především tito jedinci by ocenili aplikaci, kterou by si do svého zařízení stáhli a která by se jim načetla takřka ihned. A proč aplikaci vyvíjet pro Android i iOS? Jednoduše proto, že operační systémy Android nebo iOS jsou instalovány na více než 99 % všech mobilních zařízení na trhu. Budete tak mít jistotu, že oslovíte maximum potenciálních uživatelů.

V následujících řádcích se podíváme na to, 

Co to je React Native?

React Native je javascriptový framework s otevřeným zdrojovým kódem, jenž se využívá k vývoji multiplatformních mobilních aplikací. Byl uveden v roce 2015 a za jeho vznikem stojí společnost Facebook, jejímž cílem bylo zajistit, aby mobilní aplikace mohly disponovat obdobně pokročilými funkcemi jako aplikace webové. Poskytuje přitom základní sadu uživatelských komponent jak pro iOS, tak OS Android.

Jedná se o inovativní a na komponentách založené paradigma Reactu – tedy populární frontendové JS knihovny pocházející rovněž z dílny Facebooku – jež po jeho ovládnutí uživatelům umožňuje rapidní vývoj dynamického uživatelského rozhraní (UI). Obě technologie, tedy React i React Native, jsou typické svou svižností a nezávislými, znovupoužitelnými komponentami, které činí vývoj mobilní aplikace o něco snazší. Díky kódování probíhajícím v programovacím jazyce Javascript, který ovládá většina webových vývojářů, se tito jedinci mohou do vývoje mobilní aplikace pustit rovnou, bez nutnosti studovat nové technologie.

Proč zvolit k vývoji mobilní aplikace právě React Native?

Hlavní výhodou použití React Native je již výše zmíněný multiplatformní vývoj, kdy framework umožňuje sdílet většinu kódu (až 90 %) mezi různými platformami. Chcete-li tedy vyvinout mobilní aplikaci jak pro Android, tak iOS, není potřeba pouštět se do jejího vývoje dvakrát.

Aplikace vyvinuté prostřednictvím frameworku React Native jsou nerozeznatelné od těch, které byly naprogramovány v Javě (v případě Androidu) či Swiftu (v případě iOS), a to jak z hlediska svižnosti, tak i z hlediska přístupu k hardwaru zařízení. Výrazně tak ušetříte čas a samozřejmě také finanční prostředky. Díky znovupoužitelným komponentám ušetří spoustu času i samotní vývojáři. Ti navíc mají přístup k dobré dokumentaci, případně se mohou obrátit na rozsáhlou komunitu vývojářů. 

Z hlediska vývoje se technologie neustále posouvá kupředu (čemuž se vzhledem k jejímu tvůrci nelze divit) a je schopna pružně reagovat na aktuální technologické trendy. Pružně a rychle reagovat dokáže mobilní aplikace i na požadavky uživatelů. 

V čem se liší programování pro iOS a Android?

Programování pro Android a iOS se v mnoha aspektech liší. Ty nejpodstatnější si pro přehled uvedeme v následující tabulce:

iOS vs. Android - vývoj mobilní aplikace

Zmínit lze také aplikační programovací rozhraní. Tytéž funkcionality mají na každé platformě jiné rozhraní a mohou fungovat odlišně. Případně se lze setkat s takovými funkcionalitami, které druhá platforma ani nemá.

Aplikace využívající framework React Native

O popularitě a kvalitách technologie React Native svědčí do značné míry to, jakými aplikacemi je využíván. V následujících řádcích si některé z nich představíme.

Facebook & React Native

První příklad zajisté nikoho nepřekvapí. Jedná se samozřejmě o samotného tvůrce technologie, Facebook. Ten v minulosti sázel především na vývoj prostřednictvím jazyka HTML. Implementací HTML5 však vznikla mobilní aplikace, která byla poměrně nestabilní, a navíc pomalu načítala data. 

Reakcí na tyto skutečnosti byla snaha vytvořit technologii umožňující vývoj nativních mobilních aplikací. Tímto začal postupně vznikat framework React Native. Původně byl určen pouze pro iOS, později však přibyla i podpora pro OS Android. Hlavní přínos technologie spatřoval Facebook ve výrazně lepším výkonu, což mohlo být důvodem, proč se rozhodl React Native využít i k vývoji svých dalších aplikací, jako je například Facebook Ads Manager.

Facebook Ads Manager - React Native
Zdroj

Instagram & React Native

V případě mobilní aplikace je pro Instagram určující především rychlost vývoje. Z tohoto důvodu začala společnost zkoumat možnosti frameworku React Native, od nějž si mimo jiné slibovala rychlejší zavádění určitých prvků díky možnosti sdílení kódu a rychlejší iterace. 

Výsledkem byla integrace frameworku React Native do již stávající nativní aplikace, přičemž 85-99 % kódu bylo posléze možno sdílet mezi platformami iOS a Android.

Instagram App - React Native

Zdroj 
 

Walmart & React Native

Společnost Walmart si dlouhodobě klade za cíl stát se největším světovým online prodejcem. Za účelem získání co největší konkurenční výhody je však třeba kontinuálně zlepšovat zákaznický zážitek, což mnohdy vyžaduje implementaci nových technologií. 

Jednou z nich byl právě React Native, díky kterému se Walmartu podařilo zlepšit výkon aplikace na iOS i OS Android, a to za použití menšího množství zdrojů a v kratším časovém úseku. Ve výsledku bylo umožněno sdílet až 96 % kódu.

Walmart App - React Native

Zdroj

Pinterest & React Native

Příkladem další aplikace je populární vizuální vyhledávač Pinterest, kdy jeho tvůrci začali zvažovat přidání technologie React Native do své stávající sady nástrojů za účelem zvýšení produktivity vývojářů. Zaujala je především možnost sdílení kódu mezi platformami a z toho plynoucí zjednodušení vývoje, k němuž rázem stačil menší počet vývojářů. Také údržba aplikace se jevila jako o něco snazší. To vše bez negativního dopadu na uživatelský zážitek.

Pinterest - React Native

Zdroj

SoundCloud & React Native

SoundCloud je online platforma pro sdílení hudby určená především pro nezávislé umělce, kterým pomáhá s distribucí vlastní tvorby. Hlavním důvodem, proč byl k vývoji mobilní aplikace SoundCloud zvolen React Native bylo to, že se jejím tvůrcům nedařilo najít vývojáře pro iOS. V případě Androidu byli o něco úspěšnější, avšak nechtěli, aby mezi vydáním obou verzí byla příliš velká prodleva. Pokud se tedy nacházíte v obdobné situaci, nemusíte nutně věšet hlavu.

SoundCloud - React Native

Zdroj

 

Aplikací využívajících výhod frameworku React Native existuje samozřejmě mnohem více, zmínit lze například ještě platformy Wix, Shopify, Discord, Skype, Uber Eats aj. Jejich kompletní výčet by však poněkud přesahoval potřeby našeho článku.

Pokud vás možnost vývoje mobilní aplikace prostřednictvím tohoto frameworku zaujala, ale potřebovali byste detailnější informace či radu, obraťte se na naše specialisty, kteří s vámi vše potřebné prokonzultují. Mají totiž bohaté zkušenosti, jak se sami můžete dozvědět z našich referencí.

 

vyvíjíme a spravujeme aplikace

napište nám

Související články: 

Vývoj mobilní aplikace – co všechno byste měli předem vědět?

Vývoj mobilní aplikace
Chytrý telefon spolu s mnoha užitečnými aplikacemi patří v současné době mezi "základní výbavu&

Nejčastější chyby při vývoji mobilních aplikací

Chyby při vývoji mobilních aplikací
Zjistěte, jakých omylů se vývojáři často dopouštějí a proč to může být na škodu celé práce.

Trendy v programování mobilních aplikací 2023

Trendy v programování mobilních aplikací 2023
Trh s mobilními aplikacemi se rozšiřuje rychlým tempem a rostoucí trend bude přetrvávat i nadále.

Přidat komentář