TOP 10 aplikací vyvinutých prostřednictvím frameworku Angular

Angular je javascriptový frontend framework používaný k vývoji webových aplikací, a to včetně těch větších a komplexnějších. V následujícím článku si představíme 10 aplikací, k jejichž vývoji bylo použito právě toto řešení. Tak čtěte dále!
Angular framework - aplikace

Angular je framework sloužící k vývoji webových aplikací, a to na různých platformách – ať už se jedná o aplikaci desktopovou, mobilní či progresivní webovou aplikaci. Ani jednostránkové dynamické aplikace nejsou výjimkou. 

Jednou z jeho hlavních výhod je architektura stavící na tzv. komponentách, které disponují vlastní izolovanou funkcionalitou a mohou být opakovaně použitelné napříč různými částmi aplikace. Co to pro vás znamená? Zjednodušeně řešeno – zefektivnění práce vývojářů a nižší náklady na vývoj. Angular nabízí nejlepší poměr velikost/výkon a díky tomu, že vznikl pod záštitou giganta Google, je neustále aktuální. V následujících řádcích si představíme 10 aplikací, které z výhod Angularu již nějakou dobu těží.

#1 Gmail

Gmail

Gmail je již řadu let nejpopulárnější e-mailovou platformou, již v současné době využívá zhruba 1,8 mld. uživatelů po celém světě. Vzhledem k tomu, že jak Angular, tak Gmail pocházejí z dílny společnosti Google, implementace frameworku Angular právě do této aplikace zajisté nikoho nepřekvapí. 

Gmail je příkladem jednostránkové aplikace s přehledným rozhraním, jež uživatelům zajišťuje jednoduchost ovládání a nerušený zážitek. Data se renderují na frontendu, a díky použité metodě cachování mají uživatelé přístup k e-mailům i v offline režimu. Aplikace navíc umožňuje integraci s Hangouts chaty. 

#2 Forbes

Forbes

Forbes je světoznámý byznysový magazín, jehož cílem je ukázat byznys jako zajímavou součást života a prostřednictvím příběhů úspěšných lidí také inspirovat čtenáře. Magazín má původ ve Spojených státech, kde vychází jako čtrnáctideník, od roku 2011 však vychází i v ČR, a to jako měsíčník nesoucí název „Forbes Česko“. 

Řešení v podobě Angularu bylo zvoleno především ve snaze reflektovat vysoký nápor uživatelů, kdy měsíční návštěvnost webu činí celosvětově zhruba 132 mil. lidí, z toho 78 mil. pouze z USA. Dalším důvodem je znovupoužitelná základna kódu, kdy aplikace běží na každém zařízení, OS a prohlížeči. Důraz je přitom kladen především na návštěvnost z mobilních zařízení, jež u Forbesu převažuje. Navíc, neustálý posun ve vývoji frameworku se odráží i ve vývoji samotného Forbesu.  

#3 PayPal

PayPal

PayPal je internetová platební metoda umožňující přesuny peněz mezi majiteli virtuálních účtů i bez nutnosti provedení klasického bankovního převodu. Jednotlivé účty jsou identifikovány e-mailovými adresami a každý z nich je propojen s jednou či více platebními kartami, u nichž je nutno povolit internetové platby. Své uplatnění najde především u nákupů v méně důvěryhodných e-shopech, kdy působí jako určitý bezpečnostní prvek pro uživatele. Obchodník totiž nemá šanci získat údaje k dané platební kartě a zneužít ji.

Peněžní transakce prostřednictvím PayPalu jsou velmi rychlé, jednoduché a pohodlné, a to zejména díky vysokému výkonu webu zajišťovanému frameworkem Angular. V roce 2020 PayPal využívalo zhruba 377 mil. uživatelů – jednotlivců i firem. Ti oceňují především snadný způsob autorizace vyžadující jen pár kliků, či možnost dokončit nákup bez nutnosti opouštět daný internetový obchod, čehož bylo docíleno integrací javascriptové knihovny checkout.js a Angularu.

#4 Weather.com

Weather.com

Weather.com je populární platforma poskytující aktuální předpověď počasí, související novinky a zábavní obsah a další užitečné informace, jako je například sledování alergií. Měsíčně ji navštíví kolem 126 mil. uživatelů a patří mezi 5 nejnavštěvovanějších zdrojů počasí vůbec, čemuž vděčí zejména kombinaci několika užitečných funkcionalit frameworku Angular se svým přímočarým designem. Mezi tyto funkcionality patří především integrace různých map a vysílání v reálném čase. 

#5 Upwork

Upwork

Upwork je platforma sdružující nezávislé profesionály, tzv. freelancery, z různých odvětví a koutů světa, kteří tímto způsobem mohou být osloveni ze strany potenciálních zaměstnavatelů. Funguje to však i obráceně, kdy iniciativu mohou převzít i samotní freelanceři. Upwork patří k velice populárním platformám nezávislých profesionálů, jejíž uživatelská základna neustále roste. Na tuto skutečnost je Upwork – především díky vysoké výkonnosti webu zajištěnou frameworkem Angular – schopen pružně reagovat. 

Dále Angular poskytuje celou řadu užitečných funkcionalit, brilantní design a intuitivní navigaci, jež uživatelům umožňuje s webem bezproblémově interagovat. Samozřejmostí je také náležitá ochrana dat freelancerů i zaměstnavatelů.

#6 JetBlue

Jetblue

JetBlue je americká nízkonákladová letecká společnost, která musí denně obsloužit několik tisíc zákazníků. Cílem společnosti bylo najít takové řešení, díky kterému by bylo jednak možno pojmout obrovské množství příchozích návštěvníků a které by těmto jedincům zároveň poskytlo přehledné uživatelské rozhraní

Toho bylo dosaženo právě prostřednictvím frameworku Angular, kdy si návštěvníci nyní mohou jednoduše vyhledat a zabookovat co nejvýhodnější let, objevovat destinace, prohlédnout si potřebné mapy aj. Za zmínku stojí také integrace se službami třetích stran, které umožňují například rezervaci ubytování či pronájem automobilu.

#7 Nike

Nike

Nike je populární americký výrobce sportovního oblečení a potřeb s celosvětovou působností. Globální aspekty reflektuje výrobce i v rámci e-commerce strategie, kdy své produkty prodává zákazníkům po celém světě. 

Stránky internetového obchodu jsou přitom „poháněny“ frameworkem Angular, díky němuž je možno vyřizovat požadavky zákazníků bez ohledu na jejich lokaci a jenž zajišťuje plynulý chod objednávek. Dále napomáhá k rychlému a efektivnímu zprocesování plateb a vlivem integrace se službami dopravců také k včasnému doručení zboží na požadované místo.

#8 Wikiwand

Wikiwand

Jako další příklad lze uvést proprietární softwarové rozhraní Wikiwand, jež bylo vyvinuto za účelem prohlížení článků z Wikipedie, a to jako bezplatné rozšíření prohlížeče nebo mobilní aplikace. Jeden z tvůrců tohoto rozhraní, Lior Grossman, chtěl reflektovat zastaralý design Wikipedie, nepříliš intuitivní navigaci a celkově uživatelsky nepřívětivé rozhraní

Tvůrci Wikiwand rozhraní se soustředili především na dva primární cíle – zajistit čtenářům co nejlepší čitelnost a současně jim poskytnout odpovídající navigaci. Obou cílů bylo dosaženo prostřednictvím frameworku Angular, kdy došlo k rozdělení stránek do několika dílčích a snadno čitelných bloků a navigace se dočkala rozšíření o pokročilejší funkce a prvky. 

#9 HBO

HBO

HBO je americká komerční televizní stanice zaměřující se především na filmovou a seriálovou tvorbu, a to včetně té z vlastní produkce. Stanice vysílá v několika oblastech světa a denně pojímá několik tisíc návštěvníků prahnoucích po zábavě. Aby byla schopna zabezpečit bezproblémový chod stránek a uspokojit veškeré potřeby svých uživatelů, padla volba na řešení v podobě Angularu, který byl mimo jiné použit i ke zprovoznění mobilní verze webu.

#10 Rainforest Connection

Rainforest Connection

Posledním příkladem, který zmíníme, je projekt startupu Rainforest Connection. Jedná o software, který využívá internet věcí a strojové učení k ochraně deštných pralesů. Princip spočívá v tom, že staré mobilní telefony jsou opatřeny senzory, jež v pralese nahrávají okolní zvuky a detekují zvuk motorové pily. Tímto startup ve spolupráci s místní policií pralesy chrání před nelegálním odlesňováním. Dále spolupracuje i s výzkumnými institucemi majícími zájem o faunu a flóru deštných pralesů. Angular představuje klíčovou technologii frontendu aplikace a zajišťuje jeho efektivní fungování. Mimoto výzkumníkům do značné míry usnadňuje analýzu pořízených nahrávek.

Nechali jste se inspirovat některým z výše uvedených příkladů? Obraťte se na odborníky z Aira GROUP, kteří zajisté najdou to pravé řešení i pro vás!
 

vyvíjíme a spravujeme aplikace

napište nám

Související články: 

TOP 10 aplikací vyvinutých prostřednictvím frameworku Xamarin

TOP 10 aplikací vyvinutých prostřednictvím frameworku Xamarin
Xamarin je jedním z nejpoužívanějších frameworků k vývoji mobilních aplikací, jehož prostřednictvím

6 věcí, které se nehodí pro vývoj aplikace na Reactu

Vývoj aplikace na Reactu
V dnešním článku jsme si detailně posvítili na postřehy z praxe při práci s technologií React.

Vývoj mobilní aplikace – co všechno byste měli předem vědět?

Vývoj mobilní aplikace
Chytrý telefon spolu s mnoha užitečnými aplikacemi patří v současné době mezi "základní výbavu&

Přidat komentář