Aktualizujete pravidelně svůj software? Rozhodne byste měli!

Zabezpečení webu je především v současné době naprostou nezbytností. Jinak se totiž vystavujete riziku útoků ze strany hackerů či kyberzločinců, riskujete únik citlivých dat a mnohdy i funkčnost celého webu. Přitom stačí poměrně málo - pravidelně aktualizovat svůj software.
Pravidelná aktualizace SW

V oblasti informačních technologií dochází k neustálému vývoji, který podnikům mnohdy ztěžuje bezpečnostní dohled nad osobními údaji či daty o zákaznících

Především v současné době je naprosto nezbytné web dostatečně zabezpečit, neboť v opačném případě se vystavujete riziku napadení webu hackery či kyberzločinci. Klíčem k úspěchu je implementace proaktivní bezpečnostní strategie, která mimo jiné zahrnuje pravidelné aktualizace softwaru.

94 % webů má zastaralý software

Ze studie Institutu pro internetovou bezpečnost Vestfálské univerzity, která analyzovala 5,6 milionu webových stránek, však vyplývá, že celých 94 % z nich používá zastaralý software. Dále bylo zjištěno, že 47 % firem nechává software zcela propadnout, a to bez ohledu na množství rizik, kterým se vystavují. 

Rizika spjatá s neaktualizováním SW

A o jaká rizika se jedná?

Vedle již výše zmíněných útoků ze strany hackerů či kyberzločinců a úniku dat, může dojít rovnou i k nefunkčnosti celého webu. Vlivem zastaralého softwaru dochází k poklesu výkonu a chybám aplikací, což může mít za následek zpomalení načítání webu. Na pozoru by se měly mít především e-shopy, neboť i nepatrný, třeba jen půlvteřinový, rozdíl může ovlivnit tržby online prodejců až o 10 %

Vyšší výdaje jako daň za neefektivitu

Se snížením rychlosti do značné míry souvisí i potenciálně vyšší výdaje na infrastrukturu serverů, která musí „hrubým výkonem“ vyvažovat neefektivitu SW. V neposlední řadě se značně ztěžuje práce vývojářům, kteří při tvorbě nových funkcí pro dané weby mohou narazit na problémy s kompatibilitou. 

Pravidelná aktualizace SW - vliv na serverovou infrastrukturu

Zákaznická spokojenost jde rapidně dolů

Všechny tyto aspekty se negativně odráží na zákaznické spokojenosti, kdy zákazníci – vzhledem ke značnému převisu nabídky nad poptávkou – dají zcela přirozeně přednost konkurenci.

Technologický dluh 

Firmám, které i přes dostupné aktualizace nechávají software v témže stavu, narůstá tzv. technologický dluh – čím déle firma čeká na aktualizaci, tím složitější se stává, neboť se rapidně zvyšuje komplexita nutných úprav kódu aplikace. 

Zvyšuje se bohužel i tendence podniků tuto problematiku odsouvat na vedlejší kolej; zde je však potřeba si uvědomit, že bezpečnostní rizika neustávají, ba naopak exponenciálně narůstají.

Pravidelná aktualizace SW - technologický dluh

 

Z výše uvedeného jednoznačně vyplývá, že zabezpečení webu je zcela zásadní. Nebudete-li si s ním vědět rady, obraťte se na zkušené odborníky z Aira GROUP, kteří vám rádi pomohou a poradí.
 

Vylepšete svůj Outsourcing IT

napište nám

Související články: 

Máte dobře vyřešenou ochranu před nebezpečími na internetu? Opravdu?

Nebezpečí na internetu
Víte, jaké hrozby vám dennodenně dýchají na záda? Jak se jim vyhnout?

Hackeři se odklání od počítačů k smartphonům

Mobilní bezpečnost
Počet uživatelů smartphonu roste a přímo úměrně tomu i kybernetické útoky na tato zařízení.