Nejpoužívanější redakční systémy pro webové stránky

Hledáte-li pro správu obsahu svého webu flexibilní řešení, určitě se poohlédněte po některém z open-source redakčních systémů. Níže vám přinášíme přehled tří nejpoužívanějších — jedná se o redakční systémy WordPress, Joomla! a Drupal.
Nejpoužívanější redakční systémy - WordPress, Joomla, Drupal

Než se pustíme do zevrubného popisu 3 z nich nejrozšířenějších (WordPress, Joomla a Drupal), uvedeme si několik charakteristik vztahujících se k redakčním systémům obecně. 

Co je to redakční systém?

Redakční systém (též systém pro správu obsahu; z angl. CMS – Content Management System) je softwarový nástroj usnadňující práci s textem, fotografiemi a jinými dokumenty na webových stránkách. 

Zjednodušeně řečeno slouží k přidávání a budování obsahu na webu i bez hlubší znalosti programovacích jazyků. Určité úkony tak můžete provést sami, bez nutnosti se pokaždé obracet na programátora – šetříte tak čas i peníze.

Proč používat redakční systém?

Jak jsme již naznačili v předchozích řádcích, užíváte-li redakční systém, stanete se v jisté míře nezávislými na vývojářích. 

Nesporné výhody těchto systémů jsou zřejmé, neboť je využívá zhruba 68,9 % všech webových stránek na světě. A jaké výhody to tedy jsou? Jedná se zejména o následující:

Jednoduchost ovládání

Redakční systémy zpravidla nabízejí velmi přehledné administrativní rozhraní, v němž lze jednoduše vytvářet stránky prostřednictvím WYSIWYG editoru. 

Ten slouží k editaci dokumentů a umožňuje sledovat vkládaný obsah či změny v reálném čase, neboť tak, jak se obsah zobrazí v editoru, tak bude následně vyobrazen na webových stránkách. 

User friendly & mobile friendly řešení

Redakční systémy disponují šablonami pro responzivní webové stránky, čímž umožňují bez obtíží zobrazovat obsah na mobilních zařízeních.

Pokročilá personalizace

Další výhodou je schopnost rozšířit webové stránky o celou řadu přídavných funkcí, jež jsou zdarma ke stažení. Můžete tak mít na svém webu přesně ty funkcionality, které požadujete, nikoliv pouze ty defaultní. 

Komunita vývojářů

Příklady, které zanedlouho zmíníme, jsou všechny open-source řešení, tzn., že mají otevřený zdrojový kód a na jejich vývoji se mohou podílet tisíce vývojářů, kteří tvoří určitou komunitu. Komunita řeší nejrůznější aspekty a problémy spojené se systémy a lze předpokládat, že zde naleznete odpověď, ať už řešíte cokoliv. 

SEO

Redakční systémy nabízejí mimo jiné mechanismy sloužící k optimalizaci stránek pro internetové vyhledávače. Tím si zajistíte, že se k vašemu obsahu internetoví uživatelé skutečně dostanou, neboť jejich chování při vyhledávání je specifické a rozhodně nebudou procházet všechny výsledky vyhledávání.

Jaký redakční systém si zvolit?

V prvé řadě zohledněte účel a charakteristiku projektu (např. jeho velikost). Na výběr přitom máte mezi komerčním a free CMS systémem. 

  • Pokud si necháte zhotovit redakční systém na míru, bude sice možná podle vašich představ, ale budete závislí na jediné firmě – té, která proprietární systém napsala. Pokud se s firmou v budoucnosti nepohodnete, jste tzv. „nahraní“
  • Free redakční systémy se vyznačují velkou základnou uživatelů, jež se podílejí na jejich vývoji (viz výše argument komunita). Nebudete tak odkázáni na jediný subjekt a snáze se vám bude hledat podpora.

Systémů pro správu obsahu existuje na trhu celá řada, my si však ukážeme jen ty nejrozšířenější, a to redakční systémy Wordpress, Joomla! a Drupal, přičemž u každého z nich zmíníme hlavní výhody i nevýhody a příklady webů běžících na daných systémech.
 

WordPress | Aira GROUPWordPress

WordPress byl spuštěn v roce 2003 a stal se naprostou jedničkou na poli redakčních systémů. Jeho tržní podíl činí zhruba 64,10 %. Vývoj WordPressu reflektoval tehdejší boom bloggingu, ale už dávno není řešením pouze pro blogy. 

Doporučujeme ho především pro menší a střední weby, neboť pro větší webová a e-commerce řešení nemusí být dostatečný. 

Hlavní výhody

  • Snadná administrace, správa a aktualizace

Ovládání, publikování i správa obsahu jsou v případě WordPressu velmi intuitivní a činí z něj skvělé řešení pro začátečníky. 

Sám spoluzakladatel WordPressu, Matt Mullenweg, prohlásil: „Lidé používají WordPress, když chtějí něco udělat rychle a když chtějí snadnou údržbu.“

  • Velký výběr šablon

Skrze administraci RS si jednoduše vyberete jednu z nabízených šablon, jež jsou ke stažení zdarma. Šablony samotné mnohdy disponují užitečnými funkcionalitami, čímž odpadá nutnost instalovat dodatečné pluginy. K dispozici jsou samozřejmě také placené šablony vyznačující se ještě lepšími funkcemi v základu.

  • Velký výběr pluginů

WordPress sám o sobě nabízí již v základu celou řadu užitečných funkcí. Bude-li vám však některá chybět, stačí si ji vyhledat přes administraci a do systému nahrát – na jedno kliknutí a zdarma. Za zmínku zajisté stojí rozšíření Woocommerce, které vám pomůže při rozjezdu e-shopu. 

  • Rozsáhlá komunita vývojářů a velké množství kvalitní dokumentace a návodů

Díky WordPress vývojářské komunitě a dostupné dokumentaci a návodům relativně snadno naleznete východisko k aktuálně řešené problematice. Budete-li i tak potřebovat pomoc profesionála, nebudete mít potíže s jeho hledáním. 

  • Je založen na nejvíce užívaném programovacím jazyku PHP

Hlavní nevýhody

  • Časté útoky hackerů

WordPress je jedničkou nejen v počtu uživatelů, ale bohužel i v počtu útoků ze strany hackerů (viz obr.1). To dává logiku a není na tom ani nic děsuplného, protože vzhledem k rozšíření systému se o Wordpress „zakopne“ kdekoliv na internetu. Hackeři hledají v systémech bezpečnostní díry, na základě kterých mohou napadnout i tisíce webů najednou. 

Je proto nutné dbát na pravidelnou aktualizaci šablon, pluginů a systému jako takového. Nebo mít někoho zkušeného, kdo vám vše bude hlídat a spravovat, což náš tým umí. Mí kolegové dokonce mají ve správě i cizojazyčné projekty na WordPressu.

Obr. 1 Četnost hackerských útoků dle jednotlivých CMS; zdroj

  • Nedostatečné řešení pro komplexnější webové projekty

Jak již bylo zmíněno, WordPress se hodí především pro blogy, menší a střední weby. Pro správu větších webových projektů nebyl primárně navržen. My to vidíme obdobně. 

  • Nutnost více zapracovat na práci s multimediálním obsahem, na zlepšení sociální integrace (především s Facebookem a Twitterem) a také na podpoře mobilních aplikací. 
  • Chybějící oficiální podpora s výjimkou uživatelských fór

Známé weby využívající RS WordPress aneb inspirujte se!

 

Joomla | Aira GROUPJoomla!

Dalším hojně využívaným řešením je Joomla!, jež byla prvně vydána v roce 2005. Na rozdíl od WordPressu je vhodná zejména pro rozsáhlejší webové projekty a pro náročnější uživatele, kteří k ovládání tohoto systému musí disponovat alespoň základními technickými znalostmi. 

Nejvíce se Joomla! uplatňuje u e-commerce projektů. Co se složitosti CMS týče, Joomla! stojí někde na pomezí mezi jednoduchým WordPressem a pokročilým Drupalem. Její tržní podíl činí cca 2,50 %.

Hlavní výhody

  • Joomla! sama o sobě disponuje celou řadou funkcí, aniž by bylo nutno instalovat dodatečné pluginy. Pokud však přece jen chcete možnosti redakčního systému rozšířit, máte na výběr z několika tisíc pluginů. 
  • Užitečné řešení pro organizace, jež nedisponují specializovaným IT oddělením.
  • Velmi aktivní komunita vývojářů usnadňující vyhledávání informací a výukových programů.
  • Možná autentizace uživatelů pomocí OpenID, Google a LDAP.
  • Jednoduchá instalace, využití nejrozšířenějšího programovacího jazyka PHP a flexibilita.
  • Snadná přenositelnost CMS Joomla! na libovolný server.
  • Podpora mobilních uživatelů.

Hlavní nevýhody

  • Méně uživatelsky přívětivé rozhraní a relativní nedostatek kvalitních témat v porovnání s jinými RS.

  • Limitace z hlediska custom řešení.

Joomla! je složitějším systémem, kdy je částečně limitována možnost jednoduché personalizace – téměř vždy totiž bude zapotřebí kooperace s vývojářem.

  • Problémy s kompatibilitou.

Nainstalujete-li současně několik modulů, rozšíření a pluginů, dochází k určitým problémům s kompatibilitou. Proto je třeba mít za zády zkušeného vývojáře, který na vše dohlédne.

  • Složitost migrace obsahu při přechodu na vyšší verzi.

Známé weby využívající RS Joomla! aneb inspirujte se!

Drupal | Aira GROUPDrupal

Dalším redakčním systémem, jenž spatřil světlo světa v roce 2001, je Drupal. Jeho kód napsal již v roce 1999 holandský student Dries Buytaert, jenž jej původně zamýšlel pouze jako platformu pro komunikaci s dalšími studenty na kolejích.

Ač je Drupal služebně starší než WordPress a Joomla!, jedná se o technologicky nejpokročilejší řešení ze všech tří systémů. Tržní podíl Drupalu je oproti výše uvedeným konkurenčním platformám sice menší (asi 1,90 %), přesto však v posledních letech zažívá obrovský nárůst popularity.

Je vhodný zejména pro rozsáhlé projekty (my na Drupalu např. pracovali s ČT, Primou nebo Českým Rozhlasem) a předpokládá určitou úroveň technických dovedností, především základní znalost programovacích jazyků HTML, CSS a PHP. Oceníte jej, mimo jiné, například tehdy, vytváříte-li weby s tisíci registrovaných uživatelů, jež potřebujete rozdělit do různých skupin a přístupových vzorů.

Hlavní výhody

  • Stránky vytvořené v RS Drupal se obvykle rychleji načítají.
  • Drupal zabírá méně místa na serveru.
  • Možnost efektivně řešit problematiku SEO.

Drupal disponuje elegantním a čistým kódem a výjimečně silnými moduly, jež mají v oblibě přední vyhledávače.

  • Silná komunita a dokumentace.

Stejně jako výše zmíněné RS, i Drupal má rozsáhlou komunitu vývojářů a neustále aktualizovanou dokumentaci obsahující vše potřebné.

  • Snadná implementace nových funkcionalit.

Pro Drupal existují tisíce dodatečných modulů, díky kterým jej snadno rozšíříte o nové funkce. Následkem toho se můžete více zaměřit na obsah a design namísto programování složitých funkcí. A kdy přemýšlet o custom vývoji modulů? Mí kolegové na to rozumně odpovídají.  

  • Flexibilita.

Díky své flexibilitě se stal Drupal oblíbeným řešením webových designerů, neboť umožňuje vysokou míru přizpůsobitelnosti. Kromě toho je ideálním řešením pro propracované weby, kde je potřeba využít mnoho různých typů vlastních obsahů.

  • Mobile first.

Velkou pozornost Drupal věnuje mobilní sféře, kdy již od své 8. verze vydané v roce 2015 nativně podporuje responzivní design. Použitelnost v mobilních zařízeních je v současnosti více než důležitá, neboť stále větší % uživatelů přichází na webové stránky právě skrze tato zařízení. Trend není patrný jen ve světě, ale i v České republice. Z výzkumu „Češi online 2018“ realizovaného společností NetMonitor vyplynulo, že dokonce celých 61 % internetových návštěvníků využívá k prohlížení webových stránek mobilní zařízení. Výsledky výzkumu si můžete prohlédnout v této přehledné infografice

Hlavní nevýhody

  • Složitost systému a současně méně intuitivní ovládání. Nicméně, s nárůstem popularity Drupalu roste i jeho použitelnost.
  • V případě využití u jednoduchých webů může být zbytečně pokročilý.
  • V porovnání s jinými RS disponuje relativním nedostatkem bezplatných a komerčních témat; systém vytváření témat je navíc poměrně složitý.
  • Vyšší systémové požadavky.

Známé weby využívající RS Drupal aneb inspirujte se

Zajímá vás více příkladů? Mrkněte na článek o TOP 13 nejslavnějších webech běžících na Drupalu

Porovnání a závěr

Porovnáme-li uvedené redakční systémy mezi sebou, zjistíme, že se ve všech případech jedná o velmi dobrá řešení a vybrat si pouze jedno z nich je obtížné. 

  • Nicméně, plánujete-li provoz jednoduchého webu či webu typu prezentace, za zvážení stojí WordPress
  • Hledáte-li vysoce vyspělé a přizpůsobivé řešení, doporučujeme Drupal. 
  • Anebo volte zlatou střední cestu, již zde představuje Joomla!. Částečně vám může pomoci následující srovnávací tabulka:

Srovnání redakčních systémů WordPress, Joomla a Drupal

Obr. 2 Přehledné srovnání vybraných redakčních systémů; zdroj

STavíme bezpečné weby

napište nám

Související články: 

Nejběžnější webové platformy: Jak jsou na tom se SEO?

Platformy pro SEO
O problematice SEO a nalezitelnosti webového obsahu bylo na našem blogu řečeno už mnohé.

Na čem rozjet web? Na open source systému, radí odborníci

Drupal
Abyste si mohli rozjet vlastní web, nestačí vám k tomu grafika.

Postavili jsme nový web na WordPressu – Icopal.cz

Reference Icopal
Spustili jste v minulosti několik webů, ale nyní byste preferovali jednotné řešení?

Přidat komentář