Bílá síla na sociálních sítích?

Aneb kterak jeden nevinný smajlík světu hlavu zamotal...
Bílá síla na sociálních sítích - gesto OK

Sociální sítě jsou plné smajlíků, znáte to. Každý, kdo stránky a profily spravuje, stále pátrá po lepším a lepším seznamu, ze kterého by je mohl používat. Je to rutina. Než se začne šířit zvěst o tom, že jedno nevinné „ok“ je vlastně nabité rasismem od zápěstí až po konečky prstů!

Psychologie sdílení na sociálních sítích

Jak to funguje a proč tomu tak je?

Jakkoli bizarní to je, dlouho trvalo, než došlo k vyvrácení mýtu, že rasistický význam má mít emoji používané v kontextu jako „ok“. Jen si představte, kolik lidí v Česku říká „ok“ a že by místo toho vlastně křičel „bílá síla“.

Emoji, kvůli kterému lidé nespali

Kdekdo si kladl otázku, co se to sakra děje, když se rozšířila fáma o tom, že „ok“ vůbec není „ok“, nýbrž bylo navrženo jako nenápadný a tajný symbol rasismu. Asi si umíte představit, jakou rychlostí se po sociálních sítích šířila panika. Jak jsme to mohli tak dlouho přehlížet? Vždyť tohle gesto patří k Unicode Standard už od roku 2010! Stranou šel najednou i fakt, že podle nejrůznějších nastavení si mohl kdokoli pravou ruku zvolit v takovém odstínu kůže, o který stál.

Historie a vývoj sociálních sítí

Přečtěte si, jak to s nimi šlo v průběhu času.

White power na rukou každého z nás

Bílá síla, tedy v angličtině white power, byla v reálu v roce 2017 najednou symbolizovaná především příznivci amerického prezidenta Donalda Trumpa, který je svými vztahy k jiným rasám proslulý i v těch nejzapadlejších koutech světa. I to přispělo k dojmu, že na gestu „ok“, tvořeném spojeným palcem a ukazováčkem se vztyčenými zbylými prsty, je něco shnilého.

Brzy na to se začaly objevovat taky konspirační teorie o tom, proč gesto vlastně vypadá tak, jak vypadá. Co když je to proto, že vztyčenými třemi prsty vznikne pomyslné W, načež spojením palce a ukazováčku a zbytku ruky směrem k zápěstí a od něj dál vznikne pomyslné P? Ve výsledku je to zkratka pro spojení white power. Pro bílou sílu.

Zpráva byla nakonec vyhodnocena jako hoax. A to jenom tvůrci emoji chtěli zpříjemnit uživatelům sociálních sítí život a přiblížit ho realitě a reálně užívaným gestům.

Takže hoax, ano?

Náš minulý článek by vás proto mohl zajímat - Fake News a co na to Google?

Buďte vidět na sociálních sítích

napište nám

Související články: 

Fake news a pravda jako nový SEO faktor?

Fake news
Lží je mnoho, zato pravd jak šafránu. Pochopí to kromě lidstva i strýček Google?

Historie a vývoj sociálních sítí: 8 „socek“, které dotvářejí naši realitu

Historie sociálních sítí
Věděli jste, že pojem „sociální síť“ používáme už od roku 1954?