Seznam vylepšil snippety. Vyhledávání je ještě intuitivnější

Seznam se rozhodl nasadit do provozu nový způsob přípravy textových úryvků výsledků ve vyhledávání, tzv. snippetů, který je založen na strojovém učení.
snippet

Už v srpnu jste mohli na Seznam blogu zahlédnout informaci o plánované změně a zajímavé novince, která se dotkne naprosté většiny výsledků vyhledávání.

Vše, co jste chtěli vědět o snippetech

 

Pokud jste se slovem „snippet“ přišli do styku poprvé, pak prozradíme, že se jedná o textovou reprezentaci výsledku ve vyhledávání, která reaguje na dotaz zadaný uživatelem a zároveň reprezentuje dokument zobrazený v SERPu.

Jak taková příprava snippetů probíhá? Jde o proces, ke kterému dochází těsně před vystavením výsledků vyhledávání. Aby byl snippet vytvořený, vyhledávač potřebuje rozumět dotazu a dokumentu, který je na zadaný dotaz relevantní.

V první fázi jsou proto z dokumentů vybírány takové textové části, které splňují požadavky na formální úpravu. V další fázi z předvýběru formálně kvalitních částí dokumentu jsou již vybrány ty, které nejlépe reagují na uživatelův dotaz či jej přímo zodpovídají. Během přípravy snippetů jsou také sledována dvě důležitá kritéria. Jedná se o kvalitu snippetu a jeho užitečnost.

SEO Content je i vizuální

Podívejte se, jak jsme zdařile optimalizovali obrázkové snippety

Rok 2018 = rok změn

Do ostrého provozu byla změna snippetů nasazena v polovině měsíce září. Již nyní tak můžete ve vyhledávači vidět delší a souvislejší text, který lépe prezentuje jednotlivé výsledky ve vyhledávání. Spolu s nasazením nového způsobu přípravy snippetů byla upravena i jejich délka. Nově budou snippety delší cca o 1/3 svojí původní délky.

Změn se ovšem dočkaly také jiné, konkurenční vyhledávače. Konkrétně tedy vyhledávač Google (čtěte o něm také 8 humorných faktů), který po původním prosincovém prodloužení (cca 320 znaků a 1840 pixelů) opětovně zkracuje meta description. Více o SEO trendech v druhé polovině roku 2018 se dočtete v tomto článku od naší expertky Dominiky.

A že je rok 2018 plný změn v SEO světě dokazuje i např. to, že na Search Engine Roundtable vyšlo před pár dny krátké upozornění na testování Googlu filtračních bublin v rámci snippetů.

bublina.jpg

Vylepšete snippety

napište nám

Související články: 

Jak lidé vyhledávají na internetu

Jak lidé vyhledávají na internetu
Jaké typy vyhledávacích dotazů se používají při vyhledávání?

Vybrané úryvky (featured snippets) ve Vyhledávání Google

Vybrané úryvky (featured snippets) ve Vyhledávání Google
Vybraný úryvek (featured snippet) se zobrazuje ve zvláštním poli v horní části výsledků vyhledávání

Vyhledávání a uživatelský záměr aneb Tři kroky, jak vylepšit obsah i SEO

Uživatelský záměr
Obsah vytvořený s ohledem na konkrétní vyhledávací záměr je užitečný nejen pro ty, kdo hledají odpo

Přidat komentář