Jak dobře získat zpětné odkazy z diskuzí a dostat firmu do povědomí

Rákoskou přes prsty vám sice ještě ještě nikdo za umisťování odkazů do diskuzí nedá, nicméně pro vyhledávače se jedná o techniku tak trochu na hraně slušného chování. Může ovšem dost pomoci, a tak jsme se zamysleli, jak ji optimalizovat. A co vlastně sledovat umělým, nepřirozeným přispíváním?
Zpětné odkazy z diskuzí

Internetová diskusní fóra jsou velmi silnou zbraní nejen pro SEO aktivity, ale také pro jemnou psychologickou práci s vědomím čtenáře diskuzí. A proč by měl linkbuilder s vlákny plnými komentářů správně pracovat? Zde uvádíme 3 pádné důvody: 

  • Zpětné odkazy → když potřebujete odkazy v krátkém čase.
  • Brandbuilding → když potřebujete dostat firmu do povědomí.
  • Náprava reputace firmy/produktu → když potřebujete napravit zkaženou reputaci.

Jde o odkazy. 4 způsoby, jak na ně:

  • Atribut Do follow – předně si vybírejte diskusní vlákna, která umožňují odkazovat s atributem odkazu „do follow“ → zářný příklad je portál Zena-in.cz. A pokud bude odkaz s atributem „no follow“, úplně to nevadí, pokud tedy takové odkazy prozatím nemáte. I ty jsou do určité míry žádoucí → svým dílem vytvářejí přirozenost odkazového profilu.
  • Diskusní profil - dobře si rozmyslete název profilu → některé weby neumožňují vkládat odkazy do příspěvku, ale skrze jméno přispívajícího.

fotka_1.jpg

  • Relevance - buďte tematičtí → vyhledávače zhodnocují kontext v okolí v odkazu, který vkládáte do diskuse.
  • Na co si dát pozor - vyhýbejte se těm diskusním portálům, které sice umožňují odkazovat, ale jen přes tzv. prostředníkové stránky – redirectory.

Jak vybrat vlákno pro umístění zmínky? 

Přispívejte do těch vláken, které mají vysoké pozice na vaše klíčová slova ve vyhledávačích. A obzvláště těch, které mají staré datum založení, průběžně se do nich přispívá a stále žijí. Vybírejte také nejlépe vlákna, která v sobě obsahují zmínku o regionu, kde působíte. Mají často vyšší charakter konverze a CTR ze SERPU neboli přirozeného vyhledávání.

fotka_2.jpg

přispívání do diskusí

Jakou vhodnou formou příspěvky psát?

Na to existuje jednoduchá a univerzální rada – pište vždy jazykem přispěvatelů. To znamená, že si nejdříve pročtete starší příspěvky, zhodnotíte jejich erudovanost a jazykovou barevnost. Nemají vlákna, kam se chystáte přispívat, nijak valnou gramatickou úroveň jazyka? Pak ani vy se nemusíte bát překlepů. 

Čím a jak vhodně přispívat?

  • Vyberte si do začátku jen 1 službu, nebo 1 sortiment. Jde o to, udělat si lepší představu o skutečném a měřitelném přínosu, abyste mohli sledovat, jak se vše vyvíjí.
  • Najděte něco, v čem se můžete vychválit. A také si nezapomeňte udělat hlubinnou rešerši o tom, v jakém aspektu služby jste konkurenceschopní.
  • Buďte autentičtí! Zkuste vycházet i z toho, že Češi jsou národem stěžovatelů: 

Dobrý příklad příspěvku:Na pláži bylo přecpáno. Cestovka XY říkala od začátku, že tam bude hromada lidí. I tak sem do toho šel a nelitoval - pěknejch holek tam bylo fakt mraky, to jako jo.“

Špatný příklad příspěvku:  „Cestovka XY mi moc pomohla při výběru a zprostředkování dovolené, byl jsem spokojeným klientem.“

 Zpětné odkazy? jako po másle

napište nám

Související články: 

Kvalitní zpětné odkazy: Jak a kde je získávat?

Linkbuilding
Linkbuilding hraje významnou roli při hodnocení stránek vyhledávači.

Když tři dělají totéž aneb jak najdete unikátní cestu pro strategii linkbuildingu

Linkbuilding
Zaklapněte příručku, stejně než ji dočtete, bude to v linkbuildingu chodit úplně jinak.

ChatGPT a SEO: Jak ho efektivně využít?

ChatGPT a jeho využití v SEO
Ač byl ChatGPT spuštěn teprve v listopadu roku 2022, těší se nesmírné oblibě.

Komentáře

Ing. Pavel Kočárek

7.6.2016

Dobrý večer. Mám dotaz ke tvorbě profilů. Pro můj eshop s nábytkem by byl odkaz ze zmíněného serveru zena-in, ideální. Jak je lepší to řešit, registrovat se jako oficiální zástupce a přispět do diskuze, nemyslím spam, ale opravdu odpověď na dotaz nebo fiktivní profil, vytvořený jako typický uživatel daného webu. Jde mi o to, že registrace jako oficiální zástupce často neprojde, protože se hned hodnotí jako spam, ale je to čistší přístup.

Děkuji za odpověď.

E.Macek

3.1.2017

Velmi hodnotný článek, zvlášť v jeho poslední sekci, ohledně příkladů dobrých a špatných postů. Myslím, že začátečníkům v kombinaci s jinými články poslouží velmi dobrou službu. Možná by bylo lepší se zmínit, že linkbuilder by měl věnovat aspoň 5 minut příspěvkováním v jiných nesouvisejících vláknech, nebo aspoň pozdravit účastníky fóra.

Milan

21.4.2017

Pecka, využiji. Velmi hodnotný článek.

Mark

22.5.2018

Potrebujem seo pre tieto weby sledujserialy.sk a sledujfilmy.to

Michal

23.5.2018

Dobrý den, naše stránka potřebuje taky reálné návštěvníky. Jenomže nevím do jakých diskuzí a na jakých stránkách je možné vést diskuze. Napište prosím info děkuju a při té příležitosti si můžete stránku prohlédnout a popř. napsat co se vám líbí a nebo kde bysme měli zapracovat. Děkuji
Michal

Juri

19.2.2019

Super článek díky

Přidat komentář