Rozhovor s Mirkem: „Nikdy nedělám stejnou práci dvakrát. A to mě baví.“

12 let a přes 1000 domluvených odkazů? Mirkova bilance linkbuildera je úchvatná.
Miroslav Novák, AIRA Group

Psal se rok 2008. A právě tehdy k nám do Airy nastoupil Mirek coby obchodní zástupce. V průběhu let se postupně vypracoval na post SEO specialisty a linkbuildera, který teď zcela zaslouženě patří mezi zkušené Aira matadory. Proč mluví o optimalizaci webu jako o humanitním oboru a u čeho nejraději relaxuje? 

Mirku, v Aiře zastáváš post linkbuildera. Věnuješ se tak metodám optimalizace pro vyhledávače. Jak ses k téhle práci vlastně dostal?

To byl rok 2008. Při škole jsem hledal nějakou brigádu. Kamarád mě doporučil do Airy na pozici obchodního zástupce. A až pár let nato jsem se postupně přes oblast online marketingu vyprofiloval na SEO specialistu.

Jak bys ve zkratce shrnul svoji pracovní náplň? V čem vlastně vidíš kouzlo optimalizace webu pro vyhledávače?

Ať už zní název „optimalizace webu pro vyhledávače“ sebetechničtěji, jde o humanitní zaměření. Věřte tomu, jinak bych to nemohl vůbec dělat (smích). Je to vlastně práce s informacemi a hledáním toho, jak je efektivně předávat lidem (ne vyhledávačům!). Činnost linkbuildera se skládá z práce s informačními podklady od klienta, komunikace s redaktory a nakonec i z dojednávání umísťování odkazů.  

Nezní to jako tvůrčí práce, ale jako jedna velká rutina…

Zní to jako úředničina, ale opak je pravdou. Nikdy neděláte stejnou práci dvakrát, to mě na tom hrozně baví. Důkazem je zpětná vazba o tom, jak se dokážeme zlepšovat. Jsou to další a další zkušenosti.

Jaké máš plány do budoucna? Čeho bys chtěl v následujících pěti/deseti letech dosáhnout?

Linbuilding se mění. Dojednávat zpětné odkazy je stále složitější. A protože i změna je život, nebude problém specializaci upravit na další aktivity, které našim klientům pomáhají růst v organickém vyhledávání.   

Napadnou tě tři věci/benefity, které jsou typické pro Airu? Proč by člověk měl uvažovat o práci u nás?

Vše je o lidech. Airu tvoří lidé. Takže: zdravý kolektiv, pracovití a zvídaví lidé a hlavně takoví lidé, kteří vám dávají jistotu, že se na ně můžete spolehnout ve všech aspektech. 

Zabrnkejme na maličko osobní strunu. Co děláš ve svém volném čase a u čeho nejraději relaxuješ?

Relaxuju u jednoduchých, ale hlubokých činností, které vám umožní alespoň chvíli nepřemýšlet. Je to tedy hlavně příroda, sport a čas strávený s přítelkyní a rodinou.  

Kdyby ses měl charakterizovat pěti slovy, jaká slova by to byla?

Upřímnost, pravda, snaha o systematičnost, celoživotní boj se sklony k lenosti. A pak dlouho nic (smích).

Pokud bys měl nadobro opustit vody SEO a linbuildingu, čemu by ses věnoval?

Čemukoliv, u čeho existuje měřitelná hodnota z dobře vykonané práce a humanitní zaměření.

Díky za odpovědi a tvůj čas!  

Chci s vámi také spolupracovat

napište nám

Související články: 

Přidat komentář