TOP 7 nejžádanějších programovacích jazyků na rok 2023

Na světě existuje více než 700 programovacích jazyků. Ne všechny se však používají stejnou měrou. V tomto článku si představíme ty nejžádanější programovací jazyky pro rok 2023.
TOP 7 nejžádanějších programovacích jazyků na rok 2023

21. století je věk digitální revoluce, kdy dochází k masivnímu rozmachu informačních technologií. Elektronické přístroje, jako jsou chytré mobilní telefony a počítače, se staly součástí života většiny z nás. Programování mobilních aplikací a počítačového softwaru je aktuálně na pracovním trhu velmi žádané.

Na světě existuje přes 700 programovacích jazyků a počet pracovních míst v oblasti programování každým rokem narůstá. Naučit se programovat může být pro mnohé trochu oříšek, ale nikdy není pozdě. Díky dostupným online kurzům a školením zvládnou základy programování i úplní začátečníci. Jaký programovací jazyk si však vybrat? Který z nich je perspektivní a bude žádaný i v dalších letech?

Nejžádanější programovací jazyky

Statistiky popularity programovacích jazyků

Aktuální trendy oblíbenosti programovacích jazyků se sledují na několika úrovních. Pro snadnější rozhodování, jak je populární konkrétní jazyk, jsou lidem k dispozici žebříčky PYPL a TIOBE, které odhalují popularitu konkrétních jazyků v aktuálním měsíci.

PYPL index je založen na četnosti vyhledávání (data ze služby Google Trends) a TIOBE index je založen na počtu výsledků v 25 vybraných internetových vyhledávačích. 

TOP 10 programovacích jazyků - leden 2023:

TIOBE index

1. Python
2. C
3. C++
4. Java
5. C#
6. Visual Basic
7. JavaScript
8. SQL
9. Assembly language (jazyk symbolických adres)
10. PHP

Statistiky popularity programovacích jazyků

PYPL index

1. Python
2. Java
3. JavaScript
4. C#
5. C/C++
6. PHP
7. R
8. TypeScript
9. Swift
10. Objective-C

Je zřejmé, že se na prvních pozicích pevně drží známé stálice. V celém žebříčku naleznete i mnoho jiných novějších programovacích jazyků, které si v meziročním srovnání zásadně polepšily. Níže najdete výběr aktuálně populárních programovacích jazyků, jež zahrnují úspěšnost v obou indexech. 

TOP 7 programovacích jazyků pro rok 2023

#1 C#

Pod zkratkou C# (anglicky se čte jako C Sharp) se ukrývá univerzální vysokoúrovňový objektově orientovaný programovací jazyk. Vytvořila jej společnost Microsoft v roce 2000, aby se dokázala postavit konkurenčnímu jazyku Java.

Programovací jazyk C# běží na frameworku .NET. Původně byl navržen pro tvorbu desktopových her a aplikací v systémech Windows, ale postupem času se díky platformě Xamarin dostal i do operačních systémů Linux, MacOS, Android a iOS.

Přečtěte si také!

Které firmy používají jazyk C#?

Microsoft, Stack Overflow, Accenture, Slack, Pinterest, Alibaba Travels.

C sharp

#2 PHP

PHP je univerzální skriptovací programovací jazyk, který je určen převážně pro tvorbu dynamických internetových stránek. Vznikl v roce 1995 a mezi jeho přednosti patří rychlost a bezpečnost.

PHP skripty používá přes 70 % všech internetových stránek. Dají se vložit i do jazyka HTML, čímž lze webu přidat další funkce. Není tedy divu, že se stále drží na předních pozicích oblíbenosti.

Které firmy používají jazyk PHP?

Facebook, Yahoo, Wikipedia, WordPress, phpMyAdmin.

Programovací jazyk PHP

#3 JavaScript

JavaScript je objektově orientovaný skriptovací jazyk, který je řízen událostmi. Spadá do rodiny jazyků C, C++ nebo Java, ale má vlastní sémantiku. Je nezávislý na platformě a má funkce pro ověřování uživatelských vstupů. Používá jej přes 90 % webových stránek.

JavaScript je rozšiřitelný o další rámce a knihovny, které pomáhají obohatit webové aplikace o nové funkce. Příkladem je javascriptová open-source knihovna React (React.js) pro tvorbu uživatelského rozhraní.

Které firmy používají jazyk JavaScript?

Microsoft, Uber, PayPal, Google, Walmart, Yahoo, eBay, Amazon, Wikipedia.

Programovací jazyk JavaScript

#4 Python

Python je vysokoúrovňový programovací jazyk, který byl vytvořen v roce 1991. Jazyk je vyvíjen jako open-source a nabízí mnoho různých funkcí - snadné učení, programování; grafické uživatelské rozhraní, knihovny a rámce pro podporu různých aplikací.

Python je v současné době nejoblíbenějším kódovacím jazykem vývojářů a lze předpokládat, že bude jedničkou i v nejbližší budoucnosti. 

Které firmy používají jazyk Python?

Google Search, YouTube, Facebook, Instagram, Pinterest, Uber, Dropbox, Spotify, Netflix, Intel, Reddit.

Programovací jazyk Python

#5 R

R je objektově orientovaný programovací jazyk určený pro práci se statistickými daty, které dokáže graficky interpretovat. Používá se jako výpočtové prostředí pro statistickou inferenci, analýzu dat a ML algoritmy. Hodí se jak pro dlouhodobé projekty, tak pro jednorázové úkoly s datovými soubory. Má význam pro analytiky v bankovnictví, finančnictví, zdravotnictví, telekomunikacích nebo vládních institucích.

Statistický programovací jazyk R běží na operačních systémech Windows, Mac OS X a Linux. Pro ovládání se využívá příkazový řádek, ale existuje i několik aplikací umožňujících pracovat v jazyce R v grafickém rozhraní.

Které firmy používají jazyk R?

Google, Amazon, LinkedIn, Flipkart.

Programovací jazyk R

#6 TypeScript

Programovací jazyk TypeScript vyvinula společnost Microsoft v roce 2012. Jedná se o nadstavbu jazyka JavaScript s účelem rozšíření aplikací o atributy, třídy a rozhraní typické pro objektově orientované programování. Díky této vlastnosti je jakýkoliv javascriptový kód automaticky validní TypeScript kód. TypeScript je možné dále rozšířit pomocí externích knihoven.

Které firmy používají jazyk TypeScript?

Microsoft (Office 365, Office Web Apps), Xbox Music, Adobe, Slack, Asana, Lyft.

TypeScript

#7 Go

Go je strukturovaný, objektově orientovaný programovací jazyk vytvořený v roce 2007 firmou Google. Jazyk Go je open-source, má syntaxi odvozenou z jazyka C, ale je velice snadný k pochopení. Google jej původně používal pro správu své rychle se rozvíjející infrastruktury. 

Jazyk Go aktuálně patří mezi nejspolehlivější a nejefektivnější programovací jazyky. Velké organizace jej používají pro vývoj backendových a systémových služeb.

Které firmy používají jazyk Go?

Google, BBC, Uber, Medium.

Programovací jazyk Go
 

Vylepšete svůj Outsourcing IT

napište nám

Související články: 

Vývoj a rozvoj Java aplikací

Vývoj a rozvoj Java aplikací
V oblasti vývoje aplikací se lze setkat s celou řadou programovacích jazyků, z nichž každý má své po

Vývoj mobilní aplikace – co všechno byste měli předem vědět?

Vývoj mobilní aplikace
Chytrý telefon spolu s mnoha užitečnými aplikacemi patří v současné době mezi "základní výbavu&

Přidat komentář