Pod pokličkou grafického designu: Kde hledat na internetu inspiraci ke tvorbě?

Nově podněty občas potřebuje každý. Pro kreativní odvětví to však platí dvojnásob. Pojďme tedy nakouknout na ty nejlepší portály, kde čerpat inspiraci ke tvorbě.
Sopka s grafickými prvky

Nejznámější online portfolia

Na nejznámějších portálech jako jsou Dribbble, Behance a Pinterest lze najít to nejlepší napříč obory. Vystavují zde nejen grafici, ale i web designéři, animátoři, ilustrátoři, typografové, logotvůrci a další.

  • Behance má rozpětí oborů poměrně širší a nabízí i architekturu, módu, design výrobků apod.
  • Dribbble je zaměřený spíše na grafický design, ovšem publikuje vlastní blog nebo ranking autorů.
  • Další ze slavné trojice, Pinterest, má záběr hodně doširoka. Najdete tu nejen umění, ale i módu, fotky celebrit atd. Když se na Pinterestu zaregistrujete, prohlížeč automaticky začne vybírat obrázky a styly, které by se vám mohly líbit. Čerpání inspirace je hned jednodušší.

Méně známá online portfolia

Existují ovšem i další, méně známé stránky. Zajímavou webovou platformou je Inspiration Grid, která spravuje nejen vlastní blog z oblasti grafického designu, ale nabízí také prostor pro vystavení svých prací. Zaujala mě například tato nebo tato tvorba.

Svůj web má dokonce už i společnost Adobe. Na jejich stránkách Adobe Create jsou umístěny nejen prezentace designerských prací, ale i množství tutoriálů a templatů, které můžete zdarma použít.

Inspirovat se, ale nekrást

Pozor, je rozdíl mezi inspirovat se a ukrást někomu nápad. Při práci tedy nezapomínejte respektovat autorská práva. Zajímavě to vysvětlují v tomto a tomto videu ilustrátor Michael Petrus a marketingový specialista Tomáš Sobel, kteří na YouTube spravují kanál Kreativní kreatury. Na stránce najdete spoustu rad pro začínající podnikatele v oboru a rozhovory s profesionály. 

  

Tematické informační portály

Sledovat novinky z oboru je pravidelnou činností nejen grafiků. Využít k tomu můžete například stránku Design Week nebo český web Design portál. Ten se specializuje spíše na logotvorbu a nabízí studie nových log, jejich rozbory, aplikace, hlavní myšlenku a hodnocení uživateli i odborníky.

Mezi další zajímavé zahraniční zpravodajské portály patří It’s Nice That nebo Dexigner, kde najdete to nejnovější napříč kreativními odvětvími. Skvělou stránkou je také Digital Arts, který napsal například tento článek o nových billboardech McDonald's. V jednoduchosti je zkrátka síla.

Inspirace pro logotvůrce

Pokud je vaší doménou právě logotvorba, doporučuji sledovat jednoho z nejznámějších českých logotvůrců Tomáše Vachudu, který má na účtu třeba nové logo české hokejové reprezentace. Na svém webu Tomáš popisuje proces tvorby loga, a dokonce nabízí zdarma ke stažení svoji knihu, kde předává cenné know-how.

Dalším portálem pro inspiraci zejména z oblasti logotvorby je 99 Designs. Tato platforma je zaměřená na vystavování konkrétních projektů. Specifické projekty jsou k nalezení také na webu For Print Only, který prezentuje grafiku pro tisk.

Pokud se o logotvorbě chcete dozvědět více, koukněte na tento článek, ve kterém jsem se zaměřila na vizuální identitu českých měst.

Inspirace pro webdesignery

Zaměřeno na digitálního design, web Awwwards je alfou i omegou všech webdesignerů. Na této stránce najdete vizuálně nejzajímavější weby, rozdělené do několika kategorií. Awwwards navíc spravuje vlastní blog (hodit se může například tento článek o fontech, které můžete použít zdarma), nebo vydává vlastní publikace, z toho většina z nich je zdarma.

O konkrétních tipech v oblasti webdesignu napsal zajímavý článek i můj kolega Pavel. Co frčí v tomto roce se zase můžete dočíst zde.

Komunita, neocenitelný zdroj informací

Pohybovat se v kolektivu lidí ze stejného oboru je velmi obohacující. Pokud nikoho takového neznáte osobně, nezoufejte. Od toho je tady Facebook. Novinky z oboru, důležité informace a práce profíků i amatérů můžete sledovat například na nechvalně známé Facebookové skupině Grafici.

Proč nechvalně? Mnozí grafici si neberou servítky a pokud zde vystavíte svou práci, trochu riskujete, že vás zdejší komunita rozcupuje na kusy. Na skupině proto většina lidí své práce radši nepublikuje a přiklání se k jiným platformám (viz Dribbble, Behance apod.), ovšem pro novinky z oboru je stránka užitečná. Například nedávno někdo na Graficích sdílel článek o redesignu ikonek Windows od společnosti Microsoft.

Sledovat profíky se vyplatí

Na Facebooku mají své stránky i mnohé osobnosti ze světa kreativní tvorby. Sledovat můžete například známé české ilustrátory Tomáše Svobodu nebo Vhrsti. Ze zahraničních autorů doporučuji izraelského kreslíře Yehudu Devira, který má na své stránce více než milion fanoušků. Jeho ilustrace „One of Those Days“ ze života s manželkou Mayou si zamilovali lidé po celém světě. Další populární stránku spravuje ilustrátorka C. Cassandra, jejíž účet sledují téměř dva miliony lidí.

Inspirace je všude kolem nás

Neocenitelnou inspirací je v neposlední řadě svět mimo počítačovou obrazovku. Každý občas potřebuje vypnout a vyčistit si hlavu. Choďte ven a dívejte se kolem sebe. Inspirace je všude kolem nás. V přírodě, architektuře, zážitcích, na cestách… Pokud nevíte, jak v kreativní práci dál, zkuste kromě brouzdání na internetu změnit prostředí, zaměřit se na chvíli na jinou činnost, odpočinout si… Když se po nějaké době ke své tvorbě vrátíte a podíváte se na ni „novýma očima,“ pokračovat je hned jednodušší. Dobře to vysvětlují třeba tady. Hlavně je důležité nelámat věci příliš přes koleno. Nejlepší nápady chtějí čas a mnohdy přijdou zcela nečekaně. 

Chcete designovou grafiku?

napište nám

Související články: 

Psychologie barev: Klíč k úspěšnému marketingu

Psychologie barev
Barevnost hraje v marketingu důležitější roli, než se zdá.

Trendy grafického designu 2021? Totální chaos!

Trendy v grafickém designu
Při pohledu na trendy v grafickém designu pro tento rok nepřestáváme žasnout.

Uniformita: Nový trend webdesignu?

Uniformita webu
Také jste si všimli, že většina dnešních webových stránek vypadá podobně?

Přidat komentář