Trendy grafického designu 2021? Totální chaos!

Při pohledu na trendy v grafickém designu pro tento rok nepřestáváme žasnout. Nastává konec minimalismu? To vše (a mnohem víc!) se dozvíte v následujícím článku.
Trendy v grafickém designu

Rok 2021 přeje odvážným. Přinejmenším co se týče grafického designu. Ve snaze ozvláštnit strohý minimalismus přichází designeři s nápady tak extravagantními, že se nabízí otázka, jestli se vůbec ještě jedná o minimalismus. Zkrátka a dobře, kdo má potřebu se umělecky vybouřit, bude letos ve svém živlu. Dalo by se říct, že rok 2021 bude ve znamení revivalu toho nejlepšího, co moderní umění nabízí. O čem je konkrétně řeč?  

3D hraje prim

Vypadá to, že 3D design bude hrát v roce 2021 významnou roli. Objevíme jej zejména v typografii, ilustracích a geometrických prvcích. O 3D motivy nebude letos nouze zejména v digitálním světě, kde se dá zkombinovat s animací, ale pozadu nezůstanou ani tiskoviny a obalový design. 

Trendy grafického designu 2021 - 3D

Zdroje: 99designs.comBehance.netGraphicmama.com

Přírodní motivy

Pandemie zásadně pozměnila životní styl nás všech. (Také na home office? Napsali jsme o ní praktické články plné tipů pro zaměstnance i zaměstnavatele). Lidé hledající jiná využití volného času než v barech, kinech a fitcentrech, tráví víc času venku, což mělo vliv i na designery.

Svou roli v tom zajisté do určité míry hraje i povědomí o globálních problémech a snaha o ochranu přírodního prostředí. A protože příroda je cenným zdrojem inspirace, nacházíme čím dál častěji přírodní motivy na obalech produktů nebo v online prostředí. Použít lze například přírodní textury, ilustrace nebo tlumené přírodní barvy. 

Trendy grafického designu 2021 - přírodní motivy

Zdroj: 99designs.com 

Trendy grafického designu 2021 - přírodní motivy

Zdroj: Graphicmama.com

Střídmá barevnost

Milovníci minimalismu nemusí moc truchlit, tento směr se bude pořád projevovat např. v barevnosti. Několik designových portálů uvádí, že barevnost pro rok 2021 bude poněkud omezenější. V souvislosti s trendem přírodních motivů budou v módě pastelové, tlumené barvy, které lze aplikovat např. v UI designu pro dosažení tzv. efektu skleněných tabulí. Křiklavé barvy lze samozřejmě použít také, doporučuje se však využití omezeného množství barev, zejména pokud je chcete kombinovat s fotografiemi. 

  • Volba barevného řešení pro vaši firmu může výrazně ovlivnit úspěšnost vašeho marketingu. Jak konkrétně, najdete v tomto článku
     

Trendy grafického designu 2021 - střídmá barevnost 

Zdroj: Worldofonline.cz

Trendy grafického designu 2021 - střídmá barevnost

Zdroj: Behance.net

Vliv výtvarného umění

Kombinace grafického designu a výtvarného umění? Proč ne! Jak uvádí portál 99 Designs, je nejvyšší čas tuto bariéru prolomit. Použijete-li například jako podklad obalového designu texturu z akrylových barev, produktu to dodá punc originality a sofistikovanosti. 

Trendy grafického designu 2021 - výtvarné umění

Zdroj: 99designs.com

Surrealismus v grafickém designu? Možné je všechno! 

S výtvarným uměním zdaleka nekončíme. Další z plejády směrů, zažívajících svůj comeback, je surrealismus. Pandemická doba je svým způsobem surrealistická, což se odráží i ve tvorbě grafiků, kteří hledají nové možnosti, jak vyjádřit své pocity. Výsledkem jsou surrealistické ilustrace a koláže, které můžeme najít zejména v obalovém designu, na plakátech, knižních přebalech apod. 
 

Trendy grafického designu 2021 - surrealismus

Zdroj: 99designs.com

Pop-art 

Pár kreativních hlav se dalo dohromady a přemýšlelo, jak minimalismus ozvláštnit, až vznikl nápad vnést do něj prvek pop-artu a komiksu, který designu vdechne život a dynamiku. Všimněte si, že se na výslunní vrací stínování a tečkovaná textura. Design se pak dá oddělit komiksovými ohraničeními. Mnohem zajímavější, nemyslíte? 

Trendy grafického designu 2021 - pop-art

Trendy grafického designu 2021 - pop-art
Zdroj: 99designs.com

 

Totální chaos aneb Optické klamy

Rok 2021 je rokem chaosu, což se začíná odrážet i v grafickém designu. Na scénu se vrací Vasarelyho op-art, jehož uhlazenost však můžete bořit dle libosti. Projevovat se bude zejména v typografii, ale i texturách, vizuálních identitách, fotografiích… Čemkoliv. 

 
Trendy grafického designu 2021 - optické klamy

Trendy grafického designu 2021 - optické klamy

Zdroj: Graphicmama.com

Psychedelismus 

Nestačilo vám to? Jedeme dál a představujeme abstraktní psychedelismus, trend roku 2021. Zrodil se v 60. letech pod vlivem hipísácké éry a halucinogenů. Potřeba po svobodě ve smutné době koronaviru a minimalistických konvencí zkrátka musela vybublat na povrch. Designeři by však měli zůstat nohama na zemi a psychedelické motivy uzemňovat symetrií, aby dodali designu nějaký řád.

Trendy grafického designu 2021 - psychedelismus

Zdroj: 99designs.com

 

Geometrické tvary

I obyčejné geometrické tvary dokážou vykouzlit neobyčejný design. Zde je ještě patrný záchvěv minimalismu, který byl loni na vrcholu, ovšem v mnohem zajímavější formě. Geometrické prvky můžete zobrazovat jako flat design i v moderní 3D formě. Více příkladů najdete na tomto odkaze

  • Z geometrických prvků vychází řada povedených vizuálních identit. Příkladem je korporátní styl společnosti Mahoon, který najdete včetně podrobného popisu vzniku loga, v naší galerii grafiky. A o tom nejlepším a nejhorším z vizuálních identit českých měst jsme napsali v tomto článku.

Trendy grafického designu 2021 - geometrické tvary

Zdroj: Graphicmama.com

Vylepšete svůj webdesign

napište nám

Související články: 

Psychologie barev: Klíč k úspěšnému marketingu

Psychologie barev
Barevnost hraje v marketingu důležitější roli, než se zdá.

Pod pokličkou grafického designu: Kde hledat na internetu inspiraci ke tvorbě?

Sopka s grafickými prvky
Nově podněty občas potřebuje každý. Pro kreativní odvětví to však platí dvojnásob.

Přidat komentář