Trendy v programování mobilních aplikací 2023

Trh s mobilními aplikacemi se rozšiřuje rychlým tempem a rostoucí trend bude přetrvávat i nadále. Jaké příležitosti budou pro vývojáře k dispozici v roce 2023?
Trendy v programování mobilních aplikací 2023

Aktuální trendy vývoje mobilních aplikací odhalují, jakým směrem se budou ubírat moderní technologie. Vývojáři mobilního softwaru mají spoustu nových příležitostí, jak své aplikace rozšířit a odlišit tak svůj produkt od konkurence. Jaké to jsou?

1. Internet věcí (IoT)

Poptávka po službách vývoje mobilních aplikací se rozmáhá v mnoha odvětvích, nejvíce ve výrobě, zdravotnictví a maloobchodě. Společnosti usilují o bezproblémové propojení mezi chytrými zařízeními a mobilními aplikacemi.

IoT - internet věcí

Internet věcí (anglicky Internet of Things, známý pod zkratkou IoT) umožňuje propojit mobilní aplikace s dalšími zařízeními, což přináší značné výhody. IoT dokáže jednak snížit provozní náklady, ale zároveň zajistit vyšší efektivitu a lepší propojení k dalším platformám prostřednictvím rozhraní API. Výrobci používají mobilní aplikace IoT například ke sledování výkonu zařízení nebo vzdálených pracovišť.

2. Umělá inteligence (AI) a strojové učení (ML)

Mobilní aplikace budou více využívat umělou inteligenci a strojové učení, protože očekávání zákazníků na personalizované aplikace rostou. Sběr dat v reálném čase a analýza chování uživatelů bude ovlivňovat chod aplikací.

Umělá inteligence (Artificial Intelligence, zkráceně AI) se postará o přizpůsobení obsahu a funkcí konkrétního programu individuálním potřebám uživatele. AI najde uplatnění ve vyhledávání, ovládání hlasem a monitorování podezřelých aktivit. Umělá inteligence se stále více používá také ve službách virtuálních asistentů. Automatizovaní chatboti zastanou funkci zákaznické podpory na internetových stránkách. Strojové učení se zase přijde vhod při analýze velkého množství dat, což napomáhá při optimalizaci a vylepšení funkcí aplikace.

Umělá inteligence

3. Rozšířená realita (AR)

Augmentovaná realita (z angličtiny Augmented Reality, zkratka AR) je interaktivní verze reálného prostředí vytvořená pomocí 3D modelů. Rozšířená realita je bezpochyby jedním z aktuálních trendů vývoje mobilních aplikací.

Technologie může být začleněna do softwaru prostřednictvím rozpoznávání obrazů a slov, geolokace a dalších senzorů v zařízení. AR poskytuje uživatelům bohatší a interaktivnější zážitek, neboť umožňuje zobrazovat virtuální objekty v reálném světě a interagovat s nimi. Lze ji použít v aplikacích pro e-commerce, hry, sport, vzdělávání i zábavu.

Rozšířená realita

4. Bezpečnost

Bezpečnost a ochrana osobních údajů je v současné době velmi skloňované téma, jak v mobilních, tak v desktopových aplikacích. Mezi nejčastější bezpečnostní hrozby, jež mohou ohrozit citlivá data uživatelů, patří škodlivý software, podvržené programy, nezabezpečený přenos dat, nezabezpečená úložiště, chyby v kódu nebo nedostatečná autentizace a autorizace.

Pro zajištění bezpečnosti mobilních aplikací lze využít různé techniky, mezi něž spadá šifrování dat, ověřování uživatelů, aktualizace softwaru a pravidelné kontroly bezpečnostních zranitelností.

Aktualizace softwaru

5. UX/UI design

Zkratka UX (User Experience) se zaměřuje na uživatelskou zkušenost s používáním aplikace, zatímco UI (User Interface) se soustředí na estetické a funkční provedení uživatelského rozhraní. Kvalitní UX/UI design je nedílnou součástí každého úspěšného produktu nebo služby.

Uživatelsky nepřívětivé mobilní aplikace lidé nechtějí používat, proto je UX/UI design velmi důležitý. Kvalitní appka zohledňuje malou velikost mobilních obrazovek, je vizuálně atraktivní a přes to snadno použitelná. Pouze minimalistická a přehledná rozhraní uživateli ulehčují čtení a vnímání obsahu.

Mobilní aplikace - UX design

Potřebujete naprogramovat mobilní aplikaci? Vytvoříme vám aplikaci na míru! Ovládáme velké množství frameworků a redakčních systémů. Programujeme v programovacích jazycích Xamarin, Flutter, React Native a mnoha dalších.

Přečtěte si také!

VYVÍJÍME A SPRAVUJEME APLIKACE

napište nám

Související články: 

Vývoj a rozvoj Java aplikací

Vývoj a rozvoj Java aplikací
V oblasti vývoje aplikací se lze setkat s celou řadou programovacích jazyků, z nichž každý má své po

Mobilní aplikace: Co je to, jak vzniká a kolik stojí

Mobilní aplikace: Co je to, jak vzniká a kolik stojí
Je to skvělý komunikační kanál a uživatelé je milují. Mít svoji firemní aplikaci stojí za to.

Nejčastější chyby při vývoji mobilních aplikací

Chyby při vývoji mobilních aplikací
Zjistěte, jakých omylů se vývojáři často dopouštějí a proč to může být na škodu celé práce.