ChatGPT nebo Google Bard, který z nich je lepší?

Který chatbot je pro práci s textem lepší, ChatGPT nebo Google Bard? To zjistíte v našem článku!
Umělá inteligence a práce s textem

Zásadní otázka posledních let se točí kolem umělé inteligence a jejího využití napříč obory. Protože se práce s AI stává nedílnou součástí našeho každodenního života, zaměřili jsme se na otázku, který nástroj je pro práci s textem nejvhodnější. 

V tomto kontextu se často objevují dvě jména, a to ChatGPT a Google Bard. Pojďme se zaměřit na důležité aspekty, jako je porozumění zadání, rychlost generování textu a mnoho dalšího a zjistit, který z těchto významných hráčů na poli AI chatbotů za nás vede.

Využití umělé inteligence pro práci s textem

Co je AI chatbot?

Pokud vám poslední trendy a inovace v oblasti umělé inteligence unikly, hodí se vysvětlit, co to vlastně AI chatbot nebo také chatterbot je. 

V základních rysech jde o sofistikovaný program, který využívá schopnosti umělé inteligence k interakci s lidmi. Na základě textového zadání odpovídá, reaguje nebo generuje obsah či překlad. Pokud nástroj umíte dobře používat, dokáže vám urychlit a usnadnit práci, ne ji však za vás kompletně udělat. Co to znamená? 

V umělé inteligenci došlo k mnoha zlepšením, ale stále se nejedná o takovou úroveň, která by zastala lidský faktor. Je zapotřebí kontrola, dohled a ověřování faktů.

Co je ChatGPT?

ChatGPT je výsledkem vývojářské společnosti OpenAI a jde o jeden z nejuznávanějších a nejpokročilejších AI chatbotů na trhu. Jeho jádro spočívá v architektuře GPT (Generative Pre-trained Transformer), což je model umělé inteligence schopný generovat texty na základě obrovského množství dat.

Do budoucna plánuje společnost Microsoft jeho nasazení i do vyhledávače Bing.

Co je Google Bard?

Google Bard, vytvořený gigantem Google, byl letos představený jako reakce na narůstající poptávku po propracovaném generátoru obsahu. Aktuálně je plánované i jeho zavedení do vyhledávače Google

Oba chatboty jsou v základní verzi bezplatné, a využít je proto může kdokoliv. Stačí se přihlásit. 

Podívejte se na krátké představení Barda ve videu níže:

Co všechno umí chatbot?

Pojďme se podívat, k čemu všemu lze chatbot použít a především jak.

V naší redakci máme zkušený tým copywriterů a SEO specialistů, kteří si svou práci s pomocí AI usnadňují. A někteří si jejím využíváním krátí dlouhé chvíle hraním zábavných slovních her. 

Dali jsme dohromady seznam aktivit, pro které umělou inteligenci nejčastěji využíváme: 

Dále lze chatboty využít jako virtuální asistenty, pro zákaznický servis či analýzy dat. Škála je tedy velmi široká.

Co vše zvládne umělá inteligence?

Nechte se inspirovat

Jak by řekl náš kreativní kolega Pavel, chatbot využívá pro: „…inspiraci v momentě, kdy je člověk tzv. uvězněn ve své rutinně a cítí se jako Tycho De Brahe nepochopen u královského dvoru v prvních sekundách po zavření obrovských mahagonových dveří.”

Umělá inteligence vám dokáže pomoci s nápady, inspirovat vás nebo popostrčit správným směrem. Stačí jen správně napsat zadání. A pokud by se vám odpověď nelíbila nebo pro vás nebyla užitečná, můžete vygenerovat další výstupy, dokud s výsledkem nebudete spokojeni. 

Generování textů

ChatGPT a Google Bard mohou na základě zadaného tématu vytvořit poutavý či informativní text, který osloví vaši cílovou skupinu

Zvládnou napsat články, newslettery, popisky na sociální sítě a pro PPC kampaně, FAQ sekce a mnoho dalšího. Připraví osnovu obsahu a navrhnou nová témata do blogu, alt popisky a formátování textů (s využitím nadpisů, odrážek, ztučnění i tematických emojis).

Pokud si nejste jistí v kramflecích, navedou vás správným směrem a vysvětlí odborné výrazy. To vše na jednom místě v neuvěřitelné rychlosti. Úžasné, že? 

Ale stále je zapotřebí mít na paměti, jak zmínil John Mueller z Google v jednom komentáři pod příspěvkem na síti Reddit, že pokud k psaní textů využijete umělou inteligenci, bude to převyprávění obsahu z jiných webů. Je proto důležité dbát na to nejdůležitější, co může nabídnout jen skutečný kreativec - originalitu

Tvorba skript pro úpravu tabulek

I v oblasti analýzy dat a správy tabulek jsou AI chatboty užitečné. Mohou generovat skripta pro úpravu tabulek a datových souborů, což usnadní rutinní úkoly jako je formátování, filtrování nebo přejmenovávání sloupců.

Hraní Gamebooku

Baví vás hry s textem? Vytvářejte si díky chatterbotům vlastní příběh. Ovlivňujte děj svými rozhodnutími a tvořte nové konce. AI s vámi dokáže držet krok a vymýšlet zajímavé náměty pro dějové linie. To vás může zabavit na celé hodiny, ale především inspirovat pro další práci. 

Překlad textů

Pro překládání cizojazyčných textů už dnes existuje spousta slovníků a překladačů, chatboty jsou však využitelné i v tomto směru. Pokud jste tedy v jejich prostředí zvyklí pracovat, usnadní vám i tuto činnost.  

Itinerář cesty

Plánování cesty může zabrat až hodiny. Na nic nezapomenout, vyzdvihnout to nejdůležitější a také navštívit neprofláknutá místa.

Zkuste si itinerář vytvořit v prostředí chatbotu. Od samotného místa, podmínek vstupu, přijímané měny až po tradice, zvyky, hotely nebo servisy aut. To vše na jednom místě, stačí napsat preference a je to. 

Mějte však na paměti, že ChatGPT pracuje s daty dostupnými jen do roku 2021. Pokud tedy využijete Google Bard, je větší jistota, že výstupy budou odpovídat současným podmínkám.

I tak ale doporučujeme vše pro jistotu zkontrolovat a nespoléhat se pouze na vygenerovaná data. Občas se může stát, že si zkrátka nějakou informaci vymyslí nebo popletou umístění památky či trasy.

Takže jako inspirace skvělé, ale je lepší vše ověřit

Odpovědi na otázky

Hlodají vám v hlavě otázky, na které neznáte odpověď? Není nic jednoduššího, než se zeptat AI. Bez ohledu na to, zda hledáte faktické informace nebo tipy, bude vám generátor obsahu nápomocný. 

Pokud vás zajímá, na co dále umělou inteligenci využijete, přečtěte si 10 užitečných způsobů použití Google Bard nebo ChatGPT.

Jak pracovat s ChatGPT a Google Bard?

Nežli se pustíme do samotného hodnocení, je při věci podotknout, že pro co nejlepší výstupy umělé inteligence je dobré přidat do zadání nějaké omezení, například: 

  • Vytvoř 5 námětů na filmový scénář a akceptuj tyto XY podmínky.    
  • Kdyby sis měl vzít 5 knih na pustý ostrov bez civilizace, jaké by to byly? Musí být humorné a napínavé. Maximální počet stránek je pod 300.    

Díky specifikaci zadání dostanete přesnější odpověď.

Myslete také na to, že jednotlivá vlákna jsou tematicky zaměřená. Podle toho, jakým směrem se ubírá konverzace, navazuje další obsah.

Pokud budete chtít, aby vám AI napsal vtip o politicích a v zápětí vás bude zajímat informace o tom, čím se živí varani nebo co je to autotomie ocasu, může se stát, že dostanete další odpověď v podobě vtipu. Proto je vhodné pro nové téma založit další vlákno.

A jak je to tedy s těmi výstupy chatbotů?

Za nás asi nějak takhle: 

Oblast ChatGPT Google Bard Vítěz
Aktuálnost dat Má výhodu, protože je vyškolený na širokém spektru dat. Nemá tolik zkušeností a tréninkových dat jako ChatGPT. ChatGPT
Pravdivost dat Může se stále občas dopustit nepřesností kvůli svému tréninku na různých zdrojích dat. Je důslednější v kontrole pravdivosti dat díky přísnějšímu filtru výstupů. Google Bard
Schopnost porozumět zadání Je schopný dobře porozumět různorodým otázkám a zadáním. V některých případech může mít problémy s rozpoznáním složitých dotazů. ChatGPT
Schopnost přizpůsobit se stylu komunikace Je schopný se dobře přizpůsobit různým stylům komunikace a zachovat konzistenci. Snaží se přizpůsobit stylu, ale může mít problémy s udržením konzistence v delším dialogu. ChatGPT
Schopnost kreativních textů Dokáže generovat kreativní a originální texty. Může zaostávat v originalitě. ChatGPT
Schopnost překladu textu   Je schopný překládat různé jazyky, ale může mít problémy s přesností a složitými větami. Vyniká v této oblasti díky schopnosti přesnějšího a komplexnějšího překladu. Google Bard
Schopnost vyvozovat závěry a řešit problémy na základě logických pravidel     Má tendenci generovat odpovědi založené na vzorcích v datech, což může vést k nepřesným závěrům. Je lepší v provádění logických analýz a vyvozování závěrů. Google Bard
Rychlost odpovědi Má rychlejší odezvu na krátké otázky. Může mu trvat déle zpracování složitějších dotazů kvůli jeho přísnějším pravidlům generování. ChatGPT
Schopnost se učit nové informace     Má schopnost učit se nové informace, ale neřeší tolik jejich přesnost. Je opatrnější při učení nových informací a zpracování dat. Google Bard

S výsledkem 5:4 je ve vedení ChatGPT, ale neznamená to, že je jasným vítězem. Má náskok a mezi tvůrci je více známý.

Google Bard zase spolupracuje s Google Sheets a dalšími nástroji od Google, což může usnadnit práci. Nejlepší je proto využívat oba chatboty, zkoušet své instrukce vkládat do obou a podle toho sami posoudit, který vám nejlépe vyhovuje. Jak je totiž zmíněno v tabulce výše, každý exceluje trochu v něčem jiném. Jejich kombinace je tedy ideální pro co nejlepší možný výstup. 

Práce s AI

Jaké jsou budoucí plány pro Google Bard?

Bard AI by se měl postupem času integrovat s mapami Google a řadou zajímavých služeb od vývojářů třetích stran.

Dále by měl umožnit nahrávat obrázky. Například, pokud nahrajete obrázek psa, můžete se ho zeptat, o jaké plemeno se jedná. Což by mohlo mít do budoucna i více využití a opět o něco ulehčit práci. 

Ti z vás, kteří si nestihli vyzkoušet bezplatnou verzi Midjourney jistě potěší plány, kdy Bard bude moci generovat obrázky ve svém rozhraní s povolením od Adobe Firefly, což je nová řada kreativních modelů, která je generovaná umělou inteligencí.
Přečtěte si více o funkcích a dalších vylepšení, která nás čekají

Jaké jsou budoucí plány pro ChatGPT?

S mnohem méně chyb a lepším porozuměním by měl být, podle dostupných zdrojů, představen ChatGPT 5.

Ten by teoreticky mohl umět pracovat s grafikou a porozumět obrázkům, zvukům a videím, což by mohlo ulehčit práci především digitálním tvůrcům, kteří hledají chytrý nástroj, jenž by jim pomohl se základními úkoly, jako je třeba třídění časových os videí apod. Ale jaké všechny novinky nám přesně přinese ještě není jisté.

Od letošního podzimu bude k dispozici také pokročilá verze AI generátoru obrázku DALL-E 3. Předplatitelé ChatGPT+ si budou moci vyzkoušet DALL-E 3 přímo v chatu ChatGPT, což opět posune tvorbu o kus dál! 

Budoucnost umělé inteligence

Na závěr pojďme oběma chatbotům zadat slavnou filozofickou otázku, kterou si už ve čtvrtém století před naším letopočtem položil samotný Aristoteles, a zjistit, jak zní jejich odpověď: „Byla dříve slepice nebo vejce?”

Odpověď od Google Bard

Odpověď Google Bard

Odpověď od ChatGPT

Odpověď Google Bard
 

Vylepšete své seo

napište nám

Související články: 

ChatGPT a SEO: Jak ho efektivně využít?

ChatGPT a jeho využití v SEO
Ač byl ChatGPT spuštěn teprve v listopadu roku 2022, těší se nesmírné oblibě.

Google, užitečný obsah a umělá inteligence

Google a umělá inteligence
Spoléhat se při tvorbě obsahu pouze na umělou inteligenci by nebylo moudré.

Generování obrázků pomocí AI

Generování obrázků skrze AI
Zcela bez nadsázky můžeme říct, že s generováním obrázků prostřednictvím umělé inteligence se v posl

Přidat komentář